Термопомпа или Чилър

Чилърът и термопомпата използват природни, т.нар. възобновяеми енергийни източници – въздух, подпочвена, речна, морска, кладенчова, отпадна вода, отработен въздух от различни производства.Термопомпата получава все по-широко разпространение, поради ниската консумация на електричество, което е необходимо еднствено за електрониката и компресора.

Термопомпата е с по-висока енергийна ефективност в сравнение с чилъра, както в режим отопление, така и в режим охлаждане. В съвременните условия на постоянно нарастващи цени на електроенергията и на все по-строги изисквания към опазване на околната среда, термопомпата дава изключително добра алтернатива за нисък разход на електроенергия за отопление, охлаждане и производство битова гореща вода (БГВ). При влагане на 1кВт електроенергия се получават от 4 до 7кВт топлинна енергия, в зависимост от условията. При положение, че конкретният модел чилър може да работи в режим отопление, то той може да извлича топлина от външния въздух, при температури от -5˚С до 38˚С и да отдава от 4˚С до 50˚С , докато термопомпите работят безпроблемно и произвеждат БГВ при температури дори под -20˚С.

В последните 15 години в България и в световен мащаб масово климатизацията и отоплението на големи сгради и домове се решаваше по следния начин: Чилър охлажда вода през лятото, за да се климатизират помещенията, а котел (електрически, газов, нафтов) произвежда БГВ. През зимата относво котел или котли произвеждат топла вода за отопление на сградата и БГВ. Този модел на изграждане на климатизация и отопление вече е морално остарял, има много ниска ефективност и скъпа поддръжка.

През последните 2 или 3 години иновацията в климатичната техника започна да предлага така наречените термопомпи – те работят по същия начин като обикновения чилър, но благодарение на използването на инверторни компресори, BLDC мотори на вентилаторите и други иновативни технологии от хладилната техника тези машини имат следните качества, които ги правят предпочитан избор пред чилърите:
+ много висока енергийна ефективност както в режим охлаждане така и в режим отопление
+ безпроблемно производство на БГВ при температури -20
+ безкрайно много възможности за контрол и мониторинг
+ много ниски нива на шум
+ заемат малко площ и са сравнително леки (няма нужда от усилване на покривната конструкция)
+ възможност за работа при частичен товар (заради инверторния компресор системата може да работи с капациет от 30% до 130% от номиналната си мощност)
+ възможност за надграждане с мощност и добавяне на термопомпени тела Въздух-Въздух (стандартните климатични тела)
± малко по-висока цена на самата система, но ако се монтира на мястото на стар чилър енергийната ефективност се вдига ДВОЙНО и повече

Едно от изискванията при новостроящите се сгради е проект за климатизация, вентилация и отопление. Болшинстото от тези проекти все още използват стария начин, който коментирахме по-горе – чилър за охлаждане и котли за отопление. Възможно е при проектиране да се заложи термопомпена система, която от гледна точна на разходите и приходите би била значително по-добра от стария тип, защото:
+ Самата термопомпа е по-скъпа от един чилър, но инвестицията за тръбна разводка на чилъра, заедно с всички мощни водни помпи е многократно по-голяма отколкото тази за термопомпата, тъй като тя използва по-евтини фреонови тръби до всеки етаж и локална водна система.
+ Самите чилъри заемат много място, което иначе може да бъде отдадено под наем или да се използва полезно – вместо чилъри, в мазата може да се складира стока или да се направи подземен паркинг, а на покрива вместо охладителни кули да се сложат слънчеви колектори или да се направи красива тераса.
+ Термопомпените системи са значително по-тихи от чилърите, което прави възможно монтирането им на места близо до обитателите на сградата
+ Високата енергийна ефективност на термопомпите води до драстично по-ниски сметки за охлаждане и отопление на сградата
+ Термопомпените системи позволяват едновременно отопление и охлаждане, например през лятото, когато се призвежда голямо количество студена вода за охлаждане, БГВ ще се произвежда безплатно чрез отпадната топлина от климатизацията.

В нашия сайт можете да намерите термопомпи за битови нужди и за големи сгради в два раздела:
Климатизация VRF
Термопомпи A2W

Климамаркет Ефендулов ЕООД предлага нискотемпературни и високотемпературни термопомпени системи, с които много успешно се заместват съществуващи чилъри, нафтови котли, газови бойлери и т.н., които са морално остарели или неработещи. Иновативните сградни системи за централна климатизация Samsung предлагат много елегантно решение – централна термопомпа, която може да се монтира на покрива на сградата или където клиентът желае и локални хидромодули, които се монтират на всеки етаж или за всеки апартамент, в зависимост от приложението на помещенията. Системата разполага както с възможности за контролиране и наблюдение чрез интернет, така и с възможност за разделно отчитане на изразходваната електроенергия.

 

Мнения и обратна връзка

 1. Райчо Златанов |

  Здравейте,

  Изказват се различни мнения за видовете термопомпи.Като най-добри се посочват Дайкин и Тошиба.Аз например видях
  добри показатели в Митсубиши и Фуджитсу.Изправен съм да
  избирам термопомпа,но не знам от коя марка от горепосочените да бъде?Необходимата ми мощност е 11 квт.
  Благодаря предварително.Поздрави Златанов


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.