dsa

Топлинна помпа / термопомпа

При външни компоненти на жилищнен източник на горещ въздух, топлинна помпа номер едно е машина или устройство, което ефективно „движи“ топлинна енергия от едно място наречена „източник“, която е с по-ниска температура, на друго място наречено „радиатор“, което е с по-висока температура. Климатикът е определен тип термопомпа, но терминът включва много други видове устройства. По време на операцията, част от топлинната енергия трябва да се преобразува в друг вид енергия, преди да се появи наново като топлинна енергия в радиатора.

Термопомпата използва механична работа, или някакъв източник на термодинамичните работа
(Като изстудяване на източник с много висока температура), за да се постигне желаната пренос на топлинна енергия от източника към радиатора. В класическия варянт на термодинамика, топлинната помпа всъщност не движи топлина, което по дефиниция не може да протече от студени към горещи температури. Въпреки това, тъй като свойството на устройството да придвижва топлинна енергия ще е същото, ако топлината се придвижваше (макар и в неправилната посока по отношение на температурната разлика), то е кръстено по аналогия.

Топлинна помпа винаги топлинната енергия в обратната посока спрямо температурата, но ако тя, същевременно, поддържа термично климатично пространство може да се използва за осигуряване на отопление или охлаждане на въздуха, в зависимост от това дали околната среда е по – студена или топла отколкото в условното пространство. Когато помпите са използват за осигуряване на отопление, те влизат в потреба, защото за тях е необходим по – малък
източник на енергия, отколкото за създаване на нова топлинна енергия чрез трансформиране на източници на енергия (например, електричество) или ниско ентропични източници на енергия (например, газов пламък) директно в изискваното отопление. Това е така, защото термопомпата използва топлинна енергия от околната среда за част от доставените отопление, увеличавайки „ефективността“ на процеса. В по-хладен климат, е често срещано топлините помпи, да бъдат предназначени само за да осигуряването на отопление.

Дори когато топлинна помпа се използва за отопление, той все пак използва същият основнен охлаждащ цикъл, за да си свършат работата (проста промяна на устройството, така че топлият край на системата да е вътре). Вместо да въртите устройството наобратно, термопомпа с обратим цикъл просто работи по начин, по който променя коя бобината е кондензатора и коя е изпарителя. Това попринцип се постига чрез „обратим вентил.“ Често срещани примери на необратими (Еднопосочни) топлинни помпи са на климатици, хладилнициза храна, и фризери. Термопомпи с обратим цикъл са често срещани при предоставяне на отопление и охлаждане в сгради, които се намират в климат, в който температурата през определени сезони е далеч от комфортна. При отопление, вентилация и климатизация (HVAC), понятието термопомпа обикновено се отнася за хладилно устройство което компресира изпарения. То включва обратим вентил и оптимизирани топлообменници, за да може посоката на топлинна енергия може да бъде променяна без загуба на ефективност. Най – често, когато се използва за отопление, термопомпите извличат топлина от въздуха или от земята.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.