dsa

ТЕРМОПОМПЕНИ СИСТЕМИ ECODAN

Как работи?

Технологията, с която работи термопомпата въздух-вода, е подобна на тази, която се използва при всяка една хладилна машина, а именно цикъл на сгъстяване на парите. Основните компоненти на въздушната термопомпа са компресор, линейно разширителен вентил и два топлообменника – изпарител и кондензатор. Те са съединени с медни тръби (херметично), в които циркулира фреон и малко количество компресорно масло.
1. Фреонът (хладилният агент) в изпарителя се изпарява с по-ниска температура от източника на топлина. Това принуждава топлината от източника (в случая – външния въздух) да се пренесе към хладилния агент.
2. Тези пари достигат до компресора; там се сгъстяват и достигат високи стойности на налягане и температура.
3. Горещите пари навлизат в кондензатора и започват да отдават топлина.
4. След това фреонът достига до линейно разширителен вентил; налягането му рязко спада, в следствие на което фреонът се изпарява с ниска температура в изпарителя.
За тази цел се използва цикъл за сгъстяване на парите, който има свойството да улавя възобновяема топлина с ниски стойности на температурата и да я повишава до използваема температура, способна да се справи с пространството и отоплителния товар, необходим на една сграда.

Цикъл на сгъстяване на парите:

1. Компресия – увеличава се налягането на хладилните пари и следователно температурата.
2. Кондензация – след това тези горещи прегряти пари преминават през кондензатора, където се втечняват и отдават топлина, която може да бъде отдадена на сградата посредством въздух или вода.
3. Разширение – течният хладилен агент се разширява, вследствие на което спада налягането му.
4. Изпарение – течният агент с ниско налягане се разширява и абсорбира естествено появилата се от средата топлина ( това може да е от въздуха, водата или земята) и по този начин отново преминава в газообразно състояние, след което достига до компресора и цикълът започва отначало.

Ecodan в режим на работа
С широката си гама от предлагани типоразмери и разнообразието от модели термопомпите Ecodan са идеални за употреба в жилищни сгради. Внимателно разработената система е отлично проектирана да осигурява топла вода както за стандартни радиатори, така и за системи за подово отопление.
Обикновено термопомпите се възприемат като подходящи единствено за подово отопление, но с помощта на напредналата система за управление на Ecodan, както и способността им да осигурят оптимално регулиране на температурата на потока, към радиаторите вече лесно може да бъде подадена температурата на топлоносителя, от която се нуждаят.

Управлението на мощността и производителността на радиаторите с фиксирана температура на потока се контролира от термостатични радиаторни вентили (TRV). Те работят чрез включване и изключване на радиаторите, за да поддържат желаното ниво на комфорт. Например при външна температура от 2°C и температура на потока 45°C радиаторите ще работят през 50% от времето, а през останалите 50% ще бъдат изключени. Термопомпата Ecodan обаче ще променя температурата на потока автоматично, въз основа на температурата на околната средата, за да поддържа микроклимата в помещенията. Работата при по-ниски стойности на температурата на потока може значително да подобри цялостната ефективност на системата.

Намалено потребление на енергия

Употребата на термопомпа с променлива, а не фиксирана, температура на потока може да намали потреблението на енергия с над 30%. При монтирана термопомпа с фиксирана температура на потока 45°C годишните оперативни разходи за тристайна къща са сравними с тези на газовите котли. Ако поток с променлива температура се използва при радиатори, спестените оперативни разходи са над 20%, а при подово отопление – дори и повече.

Какво прави термопомпите Ecodan уникални?
В основата на Ecodan стои модерен инверторен компресор, който преобразува свободната енергия от въздуха и я превръща във полезна потребна топлина.
Инверторното управление регулира системата така че изходящата топлинна енергия се променя в съответствие с необходимата мощност.
Това означава, че агрегатът ще произведе точно толкова енергия, колкото му е необходима във всеки един момент, като по този начин ефективността се увеличава допълнително.
Преимущества:
– Термопомпите Ecodan на Mitsubishi Electric са проектирани с цел да отговорят на нуждите за топла вода и отопление на модерното домакинство, без излишно енергопотребление.
– Със своя лесен монтаж, оптимизирани разходи и изключителна енергийна ефективност отоплителната система Ecodan е идеална както за потребители, така и за проектанти и инсталатори.
– Ограничаване на вредните емисии на CO2 с до 50%.
– Лесни за монтаж – самостоятелно тяло, нуждаещо се само от водни, фреонови и електрически връзки.
– Не са необходими сондажи като при геотермалните източници на топлина, не е необходима и допълнителна циркулационна помпа.
– Монофазно захранване с нисък пусков ток.
– Възможност за трифазно захранване.
– Лесна поддръжка
– Още по-ефективно енергоспестяване и ограничаване на вредните емисии при домове с подово отопление*
– Проектирани за домашна употреба
– Ниско ниво на шумови емисии – водещите на пазара 45 dB на разстояние от един метър**

Вътрешното и външното тяло на термопомпите Ecodan са обновени с цел по-висока енергоефективност и опростено проектиране, инсталация и експлоатация на системата. За комфорт на потребителя за някои модели е предвидено повишаване на обема на бойлера с близо 25%, осигурявайки 200 л. топла вода за домакинството. Специалистите, от своя страна, ще могат да се възползват от подобрения софтуер, включващ функция за пренасяне и запазване на информация за работата на системата на SD карта, позволяваща да се използват автоматично едни и същи настройки за няколко системи, както и да се преглеждат данни за работата на системата във вид на графики.

Ecodan и Sustainia

Термопомпата Ecodan e отличена от инициативата Sustainia заради своя принос към устойчивата архитектура на бъдещето, както и възможността й за разширяване и издигане на устойчиви общества. Sustainia 100 е международен списък от 100 настоящи инициативи по целия свят, които предоставят глобални решения за създаване на природосъобразен начин на живот. Номинираните проекти се характеризират с потенциал да дадат положителни социални, екологични и икономически последици и представляват десет различни сектора като образование, информационни технологии, строителство и др. Присъствието на термопомпата Ecodan в този списък я прави един от 100-те най-природосъобразни продукта на пазара в световен мащаб.

Източник :Otoplenie.eu

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.