dsa

Соларно отопление за цял град

Международната соларна индустрия често посочва Дания като държава, на която може да се завиди. Големи слънчеви отоплителни мрежи се строят там в голям мащаб. Още по-важен е фактът, че 1000 m² колекторно поле сега ще се осигури на немски соларната отоплителна мрежа в графство Büsingen.

Като допълнителен източник на топлина,отоплителната мрежа на Büsingen използва два котела на биомаса с 450 и 900 кВт мощност. През лятото системата за слънчева енергия ще осигури по-голямата част от топлоснабдяването, а в преходните периоди ще се подпомага с биомаса. Това ще спести гориво, както и увеличаване на експлоатацията на котлите, тъй като те не трябва да работят непрекъснато.

Една от причините този проект да може да се приложи за всички е специалното местонахождение на обекта Büsingen. Въпреки, че то принадлежи на германска територия, то е част от швейцарската икономическа зона. Това означава, че не всички германските закони са приложими там, като например Закона за възобновяемата енергия (EEG). „Често такива системи не могат да се конкурират с тези субсидирани от EEG, въпреки че те са по-ефективни. В Büsingen ние нямаме този недостатък.“, казва Детлев Seidler, ръководител проекти във Ritter XL Solar, чиито вакуумно тръбни колектори ще бъдат използвани в проекта.

Целият проект за отопление ще бъде реализиран от Solarcomplex AG, която вече има известен опит в областта на биоенергийните градове. Bene Müller, директор на Solarcomplex AG казва: „Това е пълна глупост да горят газ, нефт или биомаса за да произвеждат нискотемпературно отопление през летните месеци. Имаме достатъчно свободна околна енергия под формата на директна слънчева светлина и трябва да я използваме където е възможно. Пространствената ефективност на слънчевата топлинна енергия е по-добра от тази на биомаса с коефициент от около 60 и може да се предвиди, че цената на киловат час, скоро ще бъде по-евтин.“

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.