Скъпо ли излиза да се отопляваме с климатик през зимата?

В техническите характерстики на всеки климатик пише колко електроенергия потребява в режим отопление и в режим охлаждане. За да харчи по-малко електричество е необходимо мощността на климатика да е съобразена с площта на помещението, ако е с по-малка мощност,която не отговаря на нуждите на помещението, климатикът ще работи на пълни обороти,ще потребява повече електричество и няма да отоплява ефикасно. В случай че има топлинни загуби поради не добра изолация и некачествена дограма в помещението, потреблението ще е по-високо,климатикът ще се опитва да постигне зададената му температура и ще работи с пълен капацитет. Важно условие за икономичната работа на системата е тя да е добре поддържана и с почистени филтри, силно замърсените филтри не само увеличават консумацията на ток, но могат да доведат и до техническа повреда. Трябва да се спазва изискването за ежегодна профилактика, при която се прави проверка на степента на замърсяване на уреда, степента на износване на механично движещите се части, проверяват се електрическите връзки на уреда и се прави оглед на хладилната част. Още при избора на климатик, ако искаме сметките за ток да са по-ниски, трябва да подберем инверторен и качествен климатик, енергиен клас А, който изцяло да е съобразен като мощност нуждите на помещението.

 

Мнения и обратна връзка

  1. М |

    Може ли климатикът да стои включен без да го изключваме през отоплителния сезон, т.е около 4-5 месеца и дали това е безопасно за уреда?


  2. Климамаркет Ефендулов |

    Здравейте,

    При дълги отсъствия е възможно да го изключите и с възможностите за настройки за предварително включване от таймера бихте могли да го нагласите да се включи преди да се върнете. Продължителната работа на уреда не би повлияла на уреда стига уреда да ви да бъд еправилно оразмерен спрямо помещението.

    Поздрави!


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.