dsa

Системи за дистанционно отчитане на енергия в BMS

Системите за сградна автоматизация (Building Management Systems – BMS) възникват вследствие на необходимостта от автоматизирано управление на инсталациите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК). Тази тяхна
особеност е запазена и до днес – над 70% от функционалността на една типична BMS система е съсредоточена в частите ОВК. С развитието на технологиите и повишените критерии на наематели и собственици, към обхвата на наблюдаваните и управлявани системи започва присъединяването на допълнителни инсталации. Така една съвременна BMS реализация обичайно включва автоматичен контрол на отоплението, вентилацията, климатизацията; осветлението; наблюдение на асансьорните уредби; наблюдение на електрическата инсталация – ГРТ, етажни табла, токови кръгове, качеството на електрозахранването, дизел-агрегати, UPS-и; измерване и дистанционно отчитане на изразходваната енергия – електро, топло/студо, вода и др. Въпреки натрупания около 15-годишен опит, днес системите за дистанционно отчитане на изразходваната енергия в големите търговски и бизнес сгради са частично изградени и/или функционират извън рамките на BMS системата. Като основни причини за липсата на подобни системи и липсата на интеграция между тях и останалите системи от сградната автоматизация могат да се изтъкнат отсъствието на изисквания за мрежова спецификация и комуникационен протокол в стадия на проектиране и сравнително
големия брой измервателни средства, които трябва да се включат в системата, затрудняващи изграждането на мрежата. Налагащата се в момента мрежова спецификация за измервателни средства M-Bus (Meter Bus) е сравнително непозната у нас. Като резултат, в проектите се залагат измервателни средства, които използват множество комуникационни протоколи, а
специализираните технически средства за ОВК и управление на осветлението, като правило не притежават възможности за конвертирането им.

Подход с използване на индустриална платформа за автоматизация Решението на задача за наблюдение на електрическата инсталация е сравнимо във функционално, структурно и стойностно изражение както със специализираните средства, използвани за управление на частите ОВК и осветлението, така и с програмируемите логически контролери (PLC), използвани в индустрията. Предимството на първите се изразява в тяхната специализация и сравнително простото програмиране, а като предимство на PLC
може да се изтъкне тяхната универсалност и развити възможности за серийна комуникация на данни по различни протоколи.
Предлаганият подход включва следното: Задачите на системата за наблюдение на електрическата инсталация се възлагат
на индустриални PLC, ситуирани в ГРТ и етажните ел. табла – „етажни контролери“. В същите ел. табла се разполагат и контролните електромери за съответните консуматори. Контролните електромери трябва да притежават възможност за серийна комуникация на данни по някой от стандартизираните индустриални протоколи.

В структурата на етажния контролер се включва комуникационен процесор, поддържащ мрежовия протокол на контролните електромери. На базата на избрания комуникационен процесор се изгражда индустриална мрежа от полево ниво, в която контролерът се явява Master, а контролните електромери – Slave-устройства .С цел намаляване на броя на участниците в мрежата и дължината на кабелната линия се предпочита използването на многоканални електромери. Допуска се изграждането на няколко мрежи от различен тип. Към тях могат да бъдат присъединени и друг тип измервателни уреди, например „топло/студомери“, водомери и др. Контролерът извършва циклично четене на информацията от присъединените измервателни уреди и буферира (в паметта си) прочетената информация като „PLC променливи“.

Изгражда се SCADA система, работеща върху стандартна компютърна платформа. Връзката на SCADA системата с етажните контролери се осъществява чрез някоя от разпространените Ethernet базирани индустриални мрежи. Позицията на „етажните контролери“ (в етажните табла) им дава възможност за решаване на задачите по управление на осветлението в коридорите и фасадата на сградата, както и задачите по изключване на определени консуматори.

Източник:сп.“ТД инсталации“

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.