dsa

ОВК СИСТЕМИ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Част I. Вентилация на кухни, лаборатории и работилници.

Известно е, че запазването на работоспособността и добрата концентрация до голяма степен зависят от поддържания микроклимат в помещенията. За учебните заведения осигуряването на благоприятни условия и добра вентилация е не само въпрос на удовлетворяване на санитарно-хигиенните изисквания, но и условие за успешно протичане на учебния процес и запазване на здравето на учащите. Предвиждането на механична вентилация е препоръчително в случаите, при които необходимите условия и чистотата на възудха не могат да се постигнат само благодарение на използването на естествена вентилация. Предвиждането на механична вентилация е необходимо и за помещения и зони, в които е невъзможно организиране на естествено проветряване.

Принципно, при проектиране на система за вентилация, отопление и климатизация, за да се създаде в помещенията въздушна среда, удовлетворяваща установените санитарно-хигиенни норми и технологични изисквания, се вземат предвид редица фактори. Сред основните от тях са: предназначение на сградата, брой на етажите, характер на помещенията и наличие на отделяни вредности. За сградите на учебните заведения е характерно наличието на помещения с повишени изисквания по отношение на тези системи. Подобни помещения са различни лаборатории, художествени ателиета, спортни комплекси, работилници и др.

Организация на вентилационната инсталация
За учебни заведения се предвижда нагнетателно-смукателна вентилация, която се организира така, че да се осигури необходимата вентилация за всяко помещение, в зависимост от неговото предназначение. В зависимост от броя на помещенията и на учениците и специализацията на учебното заведение е възможно да се използва съчетаване на естествена с механична вентилация. В част от помещенията се разчита само на естествена вентилация, а в други е задължително използването на механична. Например, за класните стаи може да се предвиди само нагнетателна вентилация, като за отвеждане на отработения въздух се разчита на естествената вентилация. За сравнително неголеми учебни заведения, в които броят на учениците не надвишава 200, се допуска да не се организира механично подаване на въздух.

Въздушно отопление и вентилация
В случаите, в които е предвидено учебното заведение да се отоплява с топловъздушно отопление комбинирано с вентилационна инсталация, се препоръчва да се предвиди автоматично управление на двете системи. Препоръчително е температурата на подавания в помещенията въздух да не превишава 40 оС. Използването на рециркулационен въздух се допуска единствено в неработно време. При топловъздушно отопление за учебните помещения е възможно да не е предвидена смукателна вентилация. Тя често не се изгражда и в учителски стаи, библиотеки, кабинета на администрацията и в стаи за отдих, в които съществува възможност да се организира естествена вентилация.
Когато се използва друг вид отопление, в учебни помещения като класни стаи, се препоръчва да се предвиди вентилационна инсталация. На нея се разчита и в спортните зали, столовата, лабораториите, санитарните възли, медицинските кабинети и др. В лабораториите по химия и физика обикновено се препоръчва да се предвиди и местна смукателна вентилация.
Разпределението на подавания в помещенията въздух и отвеждането на отработения се организира като се отчита режимът на използване на помещенията както през деня, така и през цялата година. Добре е да се предвидят и възможностите за временни попадания на топлина, влага и вредности. За помещения, в които има постоянно присъствие на хора е препоръчително въздухът да се подава директно в помещението. Допуска се, при организирането на въздухообмена, част от нагнетявания въздух да се подава в коридори или в съседни помещения.

Вентилация на учебни лаборатории
Не малка част от учебните заведения са профилирани и дават на учащите специфични знания и умения. За тази цел, в зависимост от профила си, те разполагат с лаборатории, които позволяват на учениците да придобият практически умения, да наблюдават и да правят експерименти. Сред често срещаните лаборатории са тези по химия, физика и биология. От тях с най-сериозни изисквания по отношение на организацията на вентилацията са лабораториите по химия, провежданите опити в които протичат с отделяне на дим и вредни изпарения от работните места. Често за тези лаборатории се препоръчва използването на местна смукателна вентилация. С помощта на вентилационната инсталация отделяните вредни газове, дим и изпарения се отвеждат извън помещението и се изхвърлят извън сградата, като се разсейват в околната среда. При проектирането на вентилационната инсталация е добре да се вземат предвид изискванията към разположението на отворите за вземане на пресен въздух и изхвърляне на замърсявания. Те следва да се разположат така, че да се избегне възможността изхвърленият въздух да бъде засмукан отново през отворите за подаване на свеж въздух, като по този начин да се върне отново в помещенията. Добре проектираната вентилационна система би осигурила благоприятна въздушна среда около работните места. Препоръчително е също, вентилационната инсталация да се проектира така, че в лабораториите да се осигури поддържане на по-ниско налягане в сравнение със съседните на нея помещения и коридори. По този начин се предотвратява разпространението на вредности извън лабораторията.
Обикновено в лабораториите се организира обща смукателна вентилация, като се предвиждат и местни смукатели. Обикновено в лабораториите по химия и физика се използват предимно смукателни шкафове, за които се предвижда отделна смукателна инсталация. Желателно е управлението на смукателните вентилатори да е непосредствено до обслужваното помещение.
В лабораториите, в които се отделят вредни вещества, нагнетяваният в самото помещение въздух следва да е не по-малко от 90% от общия дебит въздух, необходим за тези помещения. Останалият въздух се подава в съседните помещения като коридори, например.

Основни правила за проектиране
В процеса на проектиране на една вентилационна инсталация е препоръчително следването на някои основни изискания. Добре е в лабораториите да се осигури кратност на въздухообмена в границите 6 – 10 л/час. Избраните смукателни устройства следва да се разположат така, че да осигуряват ефективното отвеждане на отделяните от работните места вредни вещества. Смукателните вентилатори се поставят на края на смукателните въздуховоди. Обикновено се препоръчва монтажът им върху покрива на сградата.
Добре е решетките за изхвърляне на замърсения въздух да са на височина не по-малка от 2 м от покрива и на разстояние не по-малко от 3 м от въздухосъбирателните отвори. За да се предотврати попадането на изхвърлян въздух в отворени прозорци или във въздухосъбирателни отвори е необходимо да се осигури достатъчно висока скорост на изхвърляне на въздуха. По отношение на разположението на нагнетателните отвори се препоръчва изборът на местата, в които те ще бъдат поставени да се направи така, че нагнетяваните струи да не нарушават циркулацията на въздуха в близост до смукателните отвори.
Също така, в лабораториите е добре да се използват смукателни шкафове. Смукателните чадъри се приемат за не особено подходящо решение. При организацията на въздухообмена е необходимо да се осигури преобладаване на смукателната вентилация пред нагнетателната, за да се поддържа ниско налягане. То възпрепятства разпространението на вредности извън обслужваното помещение. Използваните въздуховоди за смукателната вентилация и вентилаторите, поради агресивността на изхвърляните газове, е добре да бъдат изработени от корозионноустойчиви материали. По отношение на пожаробезопасността и защитата от пожар, не се препоръчва използването на противопожарни клапи. На местата с повишена пожароопасност е добре да се монтират въздуховоди от негорими материали. При евентуално възникване на пожар системата за пожарна сигнализация не трябва да изключва смукателния вентилатор. В подобна ситуация той следва да продължи да работи.

Вентилация на учебни кухни
Учебните кухни се оборудват с печки и съдомиялни машини, които са източници на различни миризми, влага и други вредности, които следва да бъдат своевременно отведени от помещенията. И въпреки че отделяните вещества обикновено не са токсични, следва да не се допуска тяхното разпространение в останалите помещения. За тази цел, обикновено, кухненските помещения се оборудват с местни смукатели, разположени над самите източници. Обикновено за контрол на отделяната лъчиста енергия се използва организирано подаване на въздух. За неутрализиране на конвективния топлообмен се препоръчва да се използват местни смукатели, разположени над съоръженията за топлинна обработка. Чрез тях, загретите въздушни маси, се улавят и се отвеждат извън помещението. В кухните се използват предимно отворени и технологично свързани местни смукателни устройства. Над съоръженията с големи топлоотдавания като печки, скари, фурни и други, се използват предимно чадъри с вградени филтри за улавяне на мазнините.
Сред най-често използваните местни смукателни устройства са смукателните чадъри с трапецовидно или правоъгълно напречно сечение. Изработват се предимно от хром-никелова стомана, алуминиева или медна ламарина. Основен недостатък на местните смукатели е затъмняването на помещенията и необходимостта от често почистване на повърхностите, включително и на вградените осветителни тела.

Дебит на подавания и отвеждания въздух
Едно от най-добрите решения за кухненски помещения е подаването и изсмукването на въздуха да се осъществява в горната им част. Добре е подаването на въздух да се реализира по периферията на помещението. Дебитът подаван въздух следва да се определи така, че в кухнята да се поддържа по-ниско налягане в сравнение с обкръжаващите я помещения, а също така да се компенсира засмукваният и отвежданият въздух. В отсъствието на система за климатизация пресният въздух се подава в горната част на помещението чрез система за въздухоразпределение. Нагнетателните устройства следва да се разположат така, че да не оказват отрицателно влияние върху работата на местните смукатели. Възможно е нагнетателните устройства конструктивно да се комбинират с местните смукатели.
Възможни варианти за подаване на въздух са хоризонтално, вертикално отгоре надолу, комбинация от тези варианти и т.н. В кухня, оборудвана с климатик, подаването на топъл въздух се реализира хоризонтално или от горната към долната част с малка скорост, а климатикът подава само охладен въздух.
Основни изисквания към системата за отвеждане на въздух чрез местни смукатели са всички съединения на елементите от смукателната инсталация да са заварени и влагонепроницаеми. Необходимо е да се предвидят технологични отвори и отвори за почистване на въздуховода. Скоростта на въздуха в смукателния въздуховод трябва да бъде не по-малка от 7,6 м/с. Смукателният вентилатор се монтира на покрива като за изхвърляне на въздуха е необходима тръба, поставена на височина над нивото на покрива на разстояние не по-малко от 1 м.
В допълнение към посочените условия, проектантите следва да предвидят средства за регулиране работата на местните смукатели. Системата за автоматично регулиране следва да поддържа въздушния баланс в помещенията (да изключва нагнетателната система при изключване на смукателната система). Също така е необходимо при сработване на пожарната сигнализация да прекрати подаването на електроенергия и газ към кухненското оборудване. При включване на системата за автоматично пожарогасене, смукателната вентилация следва да остане включена. Нагнетателната система, също така, може да работи до момента, в който не бъдат изключени детекторите за дим. Те се оборудват с вентилатор с производителност, равна и по-голяма от 940 л/с.
Въздухообменът в училищните столове се основава на поглъщане на излишната топлина, отделяна от кухненските помещения. Подаването на пресен въздух следва да се осъществи в залата за хранене, а засмукването на отработения въздух – от кухненските помещения. При монтажа на модулно кухненско оборудване се предвиждат специални вентилационни устройства за подаване на пресен въздух и отвеждане на отработения въздух.

Училищни работилници
Редица профилирани училища разполагат с различни като предназначение работилници, например по дървообработване, металообработване и други. При проектиране на вентилационната инсталация в тях е добре да се вземе предвид програмата за производствено обучение, както и дейностите, които се извършват в тях. Обикновено се предвижда смукателна вентилация за отвеждане на праха и местни смукатели над работни места, в които се отделят вредности. Освен местни смукатели, във въздуховодите на системата за отделяне на праха, в близост до пода и в местата на събиране на прах и дребни боклуци, следва да се предвидят смукателни отвори.

Художествени ателиета
В художествените ателиета често се използват пещи за изпичане на керамика. Те се явяват източник на топлина, която е необходимо да бъде изведена извън помещението. В този случай могат да се използват смукателни чадъри, разположени над пещта. При правилен подбор на размера на смукателя и съответно добра организация на неговия въздушен режим е възможно постигането на ефективно отвеждане на излишната топлина.

изт.: сп. „ТД инсталации“

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.