dsa

Новини свързани с климатичната техника

От 2013 г. влезе в сила регламент (ЕС) № 206/2012, който допълва клаузите на ErP директива 2009/125 (ЕС) за домашни климатични системи с охладителна мощност до 12 kW, който подкрепя щадящите околната среда техника, свързани с енергоефективността, както и осигуряващи намалени емисиите на CO2 и консумацията на енергия с 20% до 2020 г. След най-високия клас за енергийна ефективност -А използван досега, скалата ще бъде разширена, като включи и класовете А+, А++ и А+++. Въз основа на преструктурирането на измервателните точки и пресмятането на SEER и SCOP, това ще доведе до промени в класификацията на класовете за ефективност на климатичните системи, които ще се продават без технически изменения.
Врежим на охлаждане климатичните системи трябва да покрият клас за енергийна ефективност D до 1 януари 2013г. и клас на енергийна ефективност B – до 1 януари 2014 г.
В режим на отопление клас А е минималният критерий, който трябва да се покрие от самото начало, а от 1 януари 2014 А+ ще бъде представен като минимален клас на ефективност.
Ако новите изисквания за енергийна ефективност не бъдат покрити от даден продукт, ще влезе в сила забрана за внос в Европейския съюз. Забраната за внос се базира на това , че в бъдеще енергийният етикет ще бъде част от CE маркировката. Особено ефективни климатични системи, от друга страна, могат да бъдат наградени с Европейския еко-етикет.
Ново обозначение и при коефициента за трансформация-вече ще се отбелязва с SEER на охлаждане и SCOP на отопление. Досега климатичните системи се оценяваха въз основа на коефициентите EER и COP. EER определяше ефективността, тоест съотношението между консумирана и отдадена мощност, в режим на охлаждане, а COP – ефективността в режим на отопление-приета и отдадена мощност. Въвеждането на новите коефициенти SEER и SCOP –S съкращение от Seasonal – сезонен показва, че са определени няколко реалистични измервателни точки при външна температура съответно 20°C, 25°C, 30°C и 35°C. В режим на охлаждане климатичните данни за Страсбург се използват за цяла Европа. В съответствие с температурните промени в Страсбург, на отделните точки за измерване е зададена различна тежест. Например климатична система в режим на частичен товар, който представлява повече от 90 % от режима на работа, получава съответно по-висока тежест по отношение на класифицирането в съответния клас на ефективност.
За домашен клас климатични системи (Лот 10) прилагането на директивата започва на 1 Януари 2013 г. и се прилага с едни и същи правила във всички страни членки на ЕС. Климатични системи, които са внесени до края на 2012 г. и които остават в наличност на производителя или доставчика, не са засегнати от директивата и могат да бъдат продавани от изчерпването им.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.