Могат ли слънчевите колектори за топла вода да служат за отопление?

Не може да се разчита, че слънчевите колектори за топла вода ще осигурят сами отопление през целия зимен сезон, но могат да се използват за подпомагане основната система за отопление. За тази цел, обикновено се използват системи с ре-циркулация на водата. При тях слънчевите колектори се монтират на покрива, а резервоарът за топла вода е на по-ниско ниво, като приземен етаж или в мазето. Тези системи се нуждаят от помпа за пренос на енергия от колектора към резервоара и имат по-голям капацитет (по-голяма колекторна площ, по-голям резервоар) отколкото простата термосифонна система. Минус на тези слънчеви системи е, че постоянната циркулация на топла вода в мрежата за разпределение, води до топлинни загуби. От направени изчисления в малки и големи хотели, се заключава, че около 20% – 30% от общата енергия, която се потребява за затопляне на вода, се губи в дистрибуционната мрежа.
В случаите, когато се използва система с ре-циркулационна помпа, трябва да се осигури добра изолация на тръбите за разпределение на топлата вода;
ограничаване на времето за използване на ре-циркулационната помпа (използване на часовников превключвател или друг метод), ако условията позволяват това.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.