Защо е подвеждащо да се използват конски сили за мощност на климатика?

Конската сила е мерна единица, използвана за двигателна мощност в имперскaта система за мерни единици. Тя не измерва хладилна или топлинна мощност. В метричната система се използват киловати за измерване на двигателна мощност (ротационна сила), хладилен или отоплителен капацитет и електрическа мощност. Ако измервате ротационна сила можете лесно да преминете от от конски сили в киловати като умножите по 0.74. Тази конверсия е абсолютно безсмислена при климатиците – за хладилен или отоплителен капацитет и при електрическа мощност,  защото не се взема предвид колко е ефективен мотора в превръщането на електрическа енергия в механична или колко е ефективна хладилната инсталация в преобразуването на електрическата енергия в хладилна мощност. Когато се използва в климатичната индустрия, конската сила обикновено показва механичната мощност на електромотора на компресора. Не се споменава нищо за ефективността на компресора или на другите компоненти в климатичната система. Една високоефективна климатична система може да има два пъти по-голяма мощност от една нискоефективна, а в същото време да използват един и същ електромотор на компресора.

 

Мнения и обратна връзка

  1. Ангел Стоянов Ангелов |

    Здравейте, как да превърна конски сили в киловати ?Това ще ми послужи при закупуване на автомобил-плащане на по-малък данък.


  2. Климамаркет Ефендулов |

    Здравейте,

    Конските сили при климатичните системи са по-различни от тези, които се използва при автомобилите, а именно:

    1 автомобилна конска сила = 0.74 киловата
    1 климатична конска сила = 2.8 киловата

    Поздрави!


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.