Кои са по-ефикасни? Ваккумно-тръбните или плоските слънчеви колектори.

Когато правим съпоставка на пикови стойности, може да има малка разлика между плоските и вакуумно-тръбните колектори, дори плоските на моменти може да надделеят, но това е само при идеални условия без никакви топлинни загуби. Когато обаче правим съпоставка със средни годишни стойности произведена енергия, вакуумно-тръбните колектори имат безкомпромисно предимство. Това са ключовите точки:

1. Цилиндричната форма на вакуумната тръба й позволява да получава слънчева енергия през целия ден. Плоските колектори реализират пикова стойност за кратък период от време, когато слънцето е перпендикулярно на тяхната повърхност, през останалото време са с много ниска производителност.

2. Въздухът е изтеглен от тръбите, за да се формира вакуум. Вакуумът е най-добрия изолатор, това помага на колектора като спира загубите на топлина от конвекция и топлопроводимост вътре в тръбата. Като резултат вятърът и ниските температури оказват минимално влияние на вакуумно-тръбните колектори. Плоските колектори нямат никаква изолация, което ги прави неизползваеми при по-ниски температури и лоши атмосферни условия.

3. Слънчевите колектори Климамаркет могат безпроблемно да бъдат използвани при минусови температури, без да замръзнат. Това е невъзможно при плоските колектори, освен ако системата не е пригодена за работа в такъв режим, което става само с изпозлването на скъпи антифризни флуиди.

4. Поради следенето на слънцето през целия ден, абсорбацията на слънчева радиация дори при облачно и дъждовно време, слънчевите колектори с вакуумни тръби Климамаркет могат да загряват вода през цялата година.

5. Въпреки че вакуумните тръби са изработени от здраво боросиликатно стъкло, все пак може да се счупи някоя от тях. Когато това се случи подмяната е евтина и бърза. Повреда от такъв тип би унищожила целия плосък панел и той ще трябва да се подмени с нов.

6. Пoради многото предимства на вакуумно-тръбните слънчеви колектори, става ясно, че Вие ще се нуждаете от доста по-малка система за Вашите нужди. По-точно една система с вакуумно-тръбни панели би била с 25% до 40% по-малка от плоско-панелна система.

7. Когато вземем средните стойности за една година ще поличим, че всъщност вакуумно-тръбната система е средно с 25% до 40% по-ефективна от плоските панели.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.