dsa

Климатици – основни функции и принцип на работа

Един от най-предпочитаните начини за отоплени и охлаждане за дома и работното място напоследък е климатичната техника. Развитието на технологиите при производството на климатици позволява все по-голямото усъвършенстване на тези уреди както и усъвършенстване на техните функции.

Конструирани като уреди за охлаждане в началото, постепенно те са модифицирани ,така,че могат да отопляват успешно през студените периоди от годината – дори при външна температура – 15˚С. Пповечето климатици днес имат функциите затопляне (heat mode) на въздуха в помещението, охлаждане (cool mode), вентилиране на въздуха (fan mode)- когато е избрана тази функция, работи само вентилаторът на вътрешното тяло, като раздвижва въздуха в помещението, режим изсушаване (dry mode) – това е функция, при която топлообменникът се обдухва и кондензът се отвежда през дренажната тръба. Това предпазва от образуване на мухъл вътре в системата, където има предпоставки , защото е тъмно, топло и влажно.

По-луксозните модели климатици имат и допълнителни функции: йонизация, при която въздухът се освежава чрез е-йони, прочистване чрез специални филтри, които прихващат частиците прах от въздуха, деактивират микроби, вируси, алергени и плесени. Много полезна е функцията самодиагностика, при която по определен начин уреда показва конкретен проблем , това става като се показва грешка на дисплея или мигат лампички върху него например. Особено удачна е функцията „топъл старт” ,при която климатикът почва да духа едва след като е в режим без преди това да духа студен въздух в режим отопление. Наличието на автоматичен рестарт пък позволява уредът да възстанови зададения му режим, в случай на аварийно спиране на електрозахранването.

Инверторната технология е тази, при които компресорът автоматично регулира мощността си (неинверторният работи на принципа изключване- при достигане на зададената температура и включване при промяна на температурата в стаята). При намаляване оборотите на компресора се постига икономия на ток от 25% до 75% без това да се отрази на температурата в помещението като това е свързано с икономия на електроенергия.

Затоплянето на въздуха се постига не като енергията е превърната в топлина, а като хладилният агент- нмаречен фреон е поел или отдал топлина на въздуха. Компресорът повишава налягането на хладилния агент и поради това, фреонът циркулира в системата, като поглъща топлина, когато се изпарява и отделя топлина, когато кондензира. Преминава от газообразна в течна форма и обратно посредством кондензатора. Климатичната система съдържа терморегулиращ вентил, който променя температурата на хладилния агент преди изпарителя.С този принцип на работа климатикът е енергоспестяваща и щадяща хората и околната среда техника, лесна за настройване в режим на охлаждане,отопление, вентилиране или пречистване на въздуха.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.