dsa

Климатици – нови изисквания и директиви

На 1 януари 2013г влезе в сила регламентът на Делегираната комисия от Европейския Сьюз(ЕС) № 626/2011 . Настоящият регламент , наричан още „LOT 10“, определя минимални изисквания за ефективността на климатиците с номинална охладителна мощност до 12 kW и е част от Европейската Директива за екодизайн 2009/125/ЕО. По повод на влизането в сила на регламента, DAIKIN Airconditioning Central Europe HandelsgmbH организира на високо равнище международна пресконференция. В основата на конференцията бяха въздействието на регламента върху климатичният сектор и мерките, които DAIKIN, като лидер на световния пазар за климатици , вече приложи в областта на екодизайна. DAIKIN въведе изискванията на регламента за екодизайн три години преди влизането му в сила. Международни медийни представители, както и представители на министерства и на климатични търговски асоциации от Словакия, Унгария, Чехия, Австрия, България, Хърватия и Словения им беше осигурена информация относно новите правни изисквания и прилагането им на практика по време на устни презентации.
„С въвеждането на серията Seasonal Smart SkyAir в нашата продуктова гама за търговски приложения, ние задоволихме изискванията за регулиране на еко-дизайн LOT 10 още през 2010 г. – три години по-рано. В действителност, ние виждаме себе си като пионерите на целия сектор що се отнася до това да направим нашите продукти още по-енергийно ефективни“, заявиха Мартин Круц, управляващ директор на DAIKIN Central Europe и Ото Оберхумер, старши корпоративен съветник на DAIKIN Central Europe, докато приветстваха гостите. Бронислава Жемберова, държавен съветник в катедра „Международни отношения“ на Министерството на икономиката на Словашката република поздрави DAIKIN с водещата роля: „Важно е, че компаниите допринасят за опазването на климата, тъй като може да достигнем целите за опазването на Европейския климат заедно. Особено хладилният и климатичен сектор може да дадат важен стимул.“
В рамките на Европейския план за действие срещу глобалното затопляне, регламентът за екодизайн е насочен към подобряване на енергийната ефективност на продукти, свързани с енергопотреблението до 20% до 2020 г. В презентацията си, Елс Баерт, Мениджър за екодизайн и безопасност на продуктите на Daikin Europe NV обясни изискванията за ефективност, които климатиците трябва да имат от 1-ви януари 2013 г.
Коефициенти за трансформация: SEER и SCOP
Регламентът въвежда нов подход в търсене на ефективност а именно сезонна ефективност, която е противоположна на сегашната използвана номинална ефективност, като отчита сезонната прогресия на потребности от капацитет за охлаждане и отопление. Вместо COP и EER, новата сезонна ефективност използва SCOP -сезонен коефициент на полезно действие и SEER -сезонен коефициент на енергийна ефективност – факторите, представляващи енергийната ефективност на климатик. Като се отчита консумацията при различни температури заедно със средната поява на тези температури, нови съотношения осигуряват много по-добра представа за реално получената ефективност и по този начин реалната консумация на даден продукт през целия сезон на работа. Новите сезонни коефициенти за ефективност са представени на нов енергиен етикет, заедно със сегментация в класове А, B, C, и т.н., които вече са известни на европейските потребители от много други области. Допълнителни високи класове на ефективност (A+++, А++ и А+ са на разположение за да се категоризират най-ефективните тела, докато по-ниско ефективните тела (клас B и надолу) са забранени за продажба от 1 януари 2013 г.
Михал Галушка, Технически продуктов мениджър DX на DAIKIN Central Europe, подчерта факта, че DAIKIN е първият производител в сектора, който оптимизира своята продуктова серия за търговски приложения, за да отговори на сезонните изисквания за енергийна ефективност. Серията се запозна с амбициозните изисквания за ефективност на ЕС 2013 през 2010 г., и днес, тя вече отговаря на изискванията на 2014 г. (продукти с ефективност клас А или по-ниска са забранени). В настоящата серия Seasonal Smart Sky Air термодинамично оптимизиран топлообменник, както и нова електронна система за контрол и нов компресор осигуряват подобряване на сезонната ефективност от 20% в сравнение с предишни Sky Air тела, предназначени да дадат най-добрите номинални COP / EER стойности. И още по-голямо намаление на емисиите на CO2 и на енергийната ефективност може да се постигне чрез комбиниране на Seasonal Smart Sky Air външно тяло с едно от новите вътрешни тела, като касета с кръгъл поток, която благодарение на новият сензор за присъствие спестява енергия, когато хората напускат климатизираната стая.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.