Как работят инверторните климатици?

От гледна точка на технологично развитие и енергоспестяване по-модерни са така наречените инверторни климатици, които за разлика от конвенционалните климатици имат високотехнологично електронно управление. Всъщност инверторните климатици имат две управления – едно за цялата работа на климатика и едно за прецизно управление на компресора, което води до спестяване на енергия. Един много важен факт е, че прецизното управление на работата на компресора не е единственото нещо, което води до по-ниски разходи на електрически ток в един инверторен климатик сравнено с един обикновен климатик, а и следенето на множество параметри като вътрешна и външна температура, налягане на фреона и така нататък, след което централния процесор оптимизира скоростта на въртене на електромотора в компресора, скоростта на външния вентилатор и в по-модерните инверторни климатици дебита на фреона, който засмуква компресора.
Добре известен е факта, че един инверторен климатик е с поне 30% по-енергоспестяващ спрямо аналога му, който работи по старата технология и това спестяване на енергия има много сериозно отражение, когато един климатик се използва интензивно.
При сегашните цени на електрическия ток, ако приемем, че един климатик работи 1000 часа, колкото е нормално да работи в режим на охлаждане то един масов климатик с мощност 3.5 киловата в режим на олаждане би изразходил едва 1000 киловатчаса, което се равнява на 150 лева за електрически ток през цялото лято, а използването на инверторен климатик грубо ще спести поне 50 лева.
От гледна точка на цени обикновенните и инверторните климатици се различават с няколкостотин лева, така че ако един климатик се използва само за охлаждане трудно би могло да се навакса разликата в цената. От друга страна използването на един климатик за отопление означава, че този климатик ще работи много по-дълго отколкото в режим на охлаждане и именно заради това, ако един климатик се използва за отопление е да се разгледат предложенията с инверторни климатици, където спестяването на електрически ток може да е много по-голямо.
Допълнително спестяване на енергия при използването на инверторни климатици за отопление спрямо обикновенни такива се получава от режима на размразяване. Всички климатици замръзват когато външните температури са около или под нулата, но електронното управление при всички инверторни климатици не позволява това замръзване да се случва прекалено често, а разлничните инверторни климатици се справят и по-различен начин със замръзването на външните тела и това е един от критериите за това един климатик да е по-добър от друг климатик
По-добрите нива на енергийна ефективност на инверторните климатици са основната причина, поради която ние съветваме нашите клиенти да обмислят използването на инверторен климатик за отопление като вземат под внимание факта, че по-високите цени на инверторните климатици спрямо обикновенно се компенсират от спестяването на разходи за електрически ток и дори инверторния климатик излиза по-евтин, когато се отчитат разходите за покупка и разходите за използване и когато самия климатик ще се използва и за икономично отопление през зимата.
Един друг много важен факт е, че технологиите се развиват непрекъснато и има разлики дори и между различните инверторни климатици, като едно основно правило е, че всички японски производители непрекъснато работят за усъвършенстването на техните продукти, което води до все по-икономични инверторни климатици всяка година. Надпреварата в тази сфера е доста сериозна и въпреки, че вече повечето японски климатици почти се доближават до теоретичните нива на енергийна ефективност при един инверторен климатик, то всяка година все по нещо е подобрено и това води до няколко процента повече икономия на ток.

 

Мнения и обратна връзка

  1. Дончо Георгиев |

    Здравейте моя въпрос е свързан относно работата на климатика. Добре ли е климатика да бъде спиран нощно време по време на сън, и по принцип трябвали да има някакви интервали на прекъсване на работата му. Благодаря Ви предварително!


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.