Как работи термопомпа с източник Вода ?

Голям интерес напоследък предствялват термопомпите вода-вода. Като използваме водата от сондаж, това се превръща в един бърз и лесен начин за пренос на топлина във вътрешността на инсталацията в режим отопление. Как се получава това и какъв е принципът на работа на термопомпата?
Хладилният агент или така нареченият фреон постъпва в газообразна форма в компресора на термопомпата, като след това налягането и температурата му се повишават многократно. В зависимост от конструктивното изпълнение на термопомпата и вида на хладилния агент, температурата на изхода след компресора може да се повиши дори над 90 oC. Хладилния агент преработен излиза след компресора във вид на прегрети пари. Като може да постъпи в зависимост от конкретната инсталация в междинен топлообменник за БГВ или
направо в топлообменника. В топлообменника се осъществява пренос на топлина между горещия хладилен агент и флуида от отоплителната система, като най- често това може да е незамръзваща течност или омекотена вода. Има известно количество топлинни загуби на отоплителната инсталация, но налягането на системата се запазва непроменено. Хладилния агент започва да кондензира След това се наблюдава понижаване на налягането на втечнения хладилен агент ,което се постига чрез ТРВ (термо-регулиращ вентил). След този вентил хладилният агент постъпва във втория топлобменнник където в следствие на това, че се разширява, температурата на хладилни агент спада до много ниски стойности. Този процес става с помощта на циркулационна сондажна помпа, която се намира в топлобменника. След това фреонът отново преминава в газообразна форма. Описаният процес се повтаря многократно и циклично. Като в резултат се получава охладена сондажна вода и пренос на топлина към вътрешно отоплителната инсталация – в режим отопление. При реверсивни термопомпи по фреон, посоката на движение на хладилния агент се променя от четирипътен вентил – като двата топлообменника си променят предназначението изпарител-кондензатор и обратно. Като в резултат се получава затоплена сондажна вода и охлаждане на флуида във вътрешната отоплителна инсталация при режим охлалаждане/отопление. Термопомпи с междинен топлообменник се използват за затопляне на БГВ без значение дали се използват в режим отопление или охлаждане.

 

Мнения и обратна връзка

  1. yancho dimitrov |

    колко дьлбок трябва да е сондата при 40кв


  2. Валери Стоилов |

    „Този процес става с помощта на циркулационна сондажна помпа,
    която се намира в топлобменника. Циркулационнта помпа отнема приблизително 5
    оC от температурата му.“
    Това го е писал или превел човек дето не е запознат с материята.Недейте да се излагате така!
    На въпроса на Янчо Димитров.За 40кв.е необходима около 5кубика на час.Дълбочината е природна даденост.Може да има толкова вода на 8метра,а може да я няма и на80 метра.


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.