Как работи термопомпата с източник Земя ?

Инсталацията с източник земя представлява термопомпена система, която извлича топлина от земята чрез земни серпентини или геосондажи и я отдава на течен флуид, циркулиращ във вътрешно отоплителната инсталация ( вода или разтвор на антифриз). Други определения на системата са: земносвързана, геотермална, затворена система и др. Има много разновидности на земната серпентина, но за нашия климат най-подходяща е положената хоризонтално. Представлява тръби от мед или полиетилен, положени на дълбочина 1,5 м – 2 м върху пясъчна подложка. Площта на полагане се изчислява според необходимата топлинна мощност. Геосондажите представляват сухи сондажи, в които е спуснат специален комплект тръби. Пространството между тръбите и стените на сондажа се попълва със смес от бентонит и цимент. Дълбочината и броя на сондажите се съобразяват с необходимата топлинна мощност.
Агрегатите за този вид свързване са същите, както тези за свързване с воден топлизточник. Разликата основно е в управлението, като повечето термопомпи позволяват настройки и за двата типа монтаж.
Някои производители имат разработени специални агрегати за земно свързване.Режимът на работа е с по- малък коефициент на преобразуване от този на термопомпа с воден източник.
Инсталацията на такава термопомпа изисква изграждането на сложна външна инсталация. Необходима е и голяма свободна площ, която не бива да се засажда с дървета, или да се застроява.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.