Как да почистим системата за отопление и вентилация?

Колкото повече грижи полагате за отоплителната и вентилационна система, толкова по-дълго време няма да имате никакви проблеми. В противен случай, в нея се натрупва огромно количество прах, мръсотия и мазнини. Това влошава качеството на въздуха, намалява ефективноста на системата като цяло, може да ви вкара в допълнителни разходи и да застраши живота и имуществото ви. Затова е добре да почиствате периодично всичко. Започнете с отоплителната система. Целта е да стигнете до вътрешната й част. Махнете външния панел и поставете прекъсвача в положение „изключено”, за да изключите устройството от захранването. Вземете вакуум помпа и почистете вентилаторите и нагревателите. Постарайте се да отстраните колкото се може повече прах. След като приключите демонтирайте вентилатора и почистете перките му с мека четка. Прегледайте вентилационната система. Особено кухненската й част. Зони за изхвърляне на отработен въздух, комини, филтри за мазнини, смукателни вентилатори – всичко трябва да бъде почистено, за да дишате наистина чист въздух, системата да елиминира възможно най-бързо лошите миризми и да няма опасност от пожар. Имате няколко възможни варианта за действие.
Ако решите да се справяте сами, най-добре е да почиствате всички елементи ръчно и с разтворител. Внимайте да не пропуснете някоя част. Включително и шумозаглушителите и решетките.
За всички останали варианти ще ви е необходима помощта на специалист. Ако става въпрос не за дома, а за бизнеса ви – ресторантьорство например, ви съветваме наистина да се обърнете към професионалист. Той най-добре може да прецени дали инсталацията трябва да се почисти механично, с пара, с комбинирани или други машини. Най-често се използва почистване с пара. Ако мазните отлагания са по-твърди, се прилага механично почистване. В по-тежки случаи се употребява машина, която разпръсква гранули, поглъщащи мазнините.
Задължително е да тествате и отоплителната и вентилационната система след като работата е свършена. Само така ще установите навреме наличието на по-сериозен проблем и ще можете да вземете бързи мерки.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.