Как да оптимизираме термопомпените системи?

В съвременните системи за отопление за намаляване на разходите за отопление (т.е. да се намали номиналната мощност на термопомпите, тъй като те не работят с еднакво натоварване през цялата година), се препоръчва паралелно с термопомпата да се включи допълнителен източник на енергия. Това е бивалентна система, при която допълнителният източник се включва само при пикови натоварвания, например при рязък спад на температурата през зимата. Така системата е едновременно по-икономична и по-сигурна, в сравнение с едновалентните системи. Всяка система трябва да има буферен съд-акумулатор, който да натрупва излишната, неконсумирана топлина и да я отдава при пикови натоварвания. Това също води до оптимизиране на системата и до намаляване на разходите.

Трябва да се има предвид и това, че ефективността на термопомпената система и необходимата енергия за работата са пряко свързани с температурния интервал – разликата на температурата на входа и изхода, т.е. от двете страни на контура. В терминологията на термопомпите тази разлика се нарича лифт. С нарастване на лифта пропорционално расте и необходимата мощност за термопомпата. Това означава, че за да се оптимизира системата и за да може да работи при по-малка мощност температурната разлика между източника и консуматора трябва да е по-малка. Това обикновено се постига при източници с по-постоянна температура – почва, подземна вода и повърхностни водоеми. Те са относително топли през зимата и относително хладни през лятото, така че лифта между тях и консуматора е по-малък в режим отопление и охлаждане, в сравнение с този при източник въздух. Когато се използва въздуха, през зимата той е с по-ниска температура от земята, подпочвените и повърхностните води, а през лятото е по-топъл от тях. Тогава ще е необходима по-голяма мощност, за да се концентрира топлина от по-студен източник през зимата и да се пренесе топлина на по-топъл приемник през лятото. Така че ефективността на термопомпената система е толкова по-висока, колкото по-висока е температурата на източника и колкото по-нисък температурен режим на работа позволява консуматора. Ефективността на термопомпените системи се изразява с коефициент на трансформация, като за неговата стойност значение имат описаните по-горе фактори. Така в зависимост от схемата на работа коефициента на трансформация е от 2,6 до З,З за термопомпа въздух/вода, от 4,4 до 5,6 за термопомпа вода/вода и от 4,3 до 4,4 за термопомпа земя/вода.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.