Как да използваме слънчевите системи през зимата?

Много хора закупили слънчеви моно системи за отопление на вода не ги използват през зимния период. Това обаче е възможно и би довело до по-бързо изплащане на вложените средства. Проблемите които възникват са:
– замръзване на входящата и изходящата тръби до и от водосъдаржателя през ноща, когато температурите паднат под -5 градуса. Досега не се е случвало да замръзнат водосъдаржатели или вакуумни тръби и според производителиете е невъзможно. Замръзването тръбният път може да се разреши чрез инсталирането на антизамръзващ кабел. Този вид кабел има много малка консумация на енергия – от порядъка на 10-15 Вата на метър. Захранването му може да бъде 230VAC или 24VDC.
Има два вида кабел: постоянно подгряващ и саморегулиращ се. Естествено саморегулиращият е по-скъпно пък има по-малък разход на енергия. Инсталирането на кабела около тръбите ще предотврати замръзването им. За удобство на нашите клиенти за всяка закупена от нас система предлагаме в комплекта 5 метра постоянно подгряващ кабел захранващ се на 220VAC.
Противозамръзващият кабел трябва да се инсталира само от компетентни лица!
– водата във водосъдаржателя не може да достигне необходимата температура за къпане.
През зимата дори и при миносови температури ако времто е слънчево водата във водосъдаржателясе подгрява и достига до 35 градуса. Използването на загрятата до тази температура вода може да стане по два начина. Първият е като се използва вграденият в системата ел. нагревател водата се доподгрява до желаната температура. Вторият е възможен там където има инсталиран и елекрически бойлер. Тръбната система се инсталира така че, посредством спирателни кранове да може през „летния период“ (от Март до Ноември) да се изолира електрическия бойлер,а през останалите месеци водата първо да постъпва в Соларната система и от там да отива в електрическия бойлер . В този случай вместо да подгрявате водата от 5-10 градусаще се подгрява от 30-35 градуса. Това би довело до значителни икономий на ел. енергия. За този начин на свързване подходящи Слънчеви системи са SC-HE, SS-HE и SP моделите.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.