Какъв може да е източникът на топлина за термопомпа?

Един от източниците на енергия за термопомпите може да е енергията  в земната повърхност.

Земната топлина на дълбочина до 20 м е около 10˚ С, а в дълбочина температурата се повишава средно на 100 м дълбочина с 3˚С. Термопомпите земя-вода използват  тази топлина, като безплатен източник на енергия. Този вид термопомпи се използват за по-големи жилищни и търговски сгради. Земните пластове са  с постоянни високи температури през зимата. Топлината се извлича от земните пластове чрез положени хоризонтално тръби в горните земни пластове или положени вертикално тръби в дълбочина. Това се прави чрез полагане на хоризонтални или вертикални серпентини в земята, в които тече воден разтвор (антифриз), ползван за междинен топлоносител в термопомпите.

Топлинният капацитет на почвата варира в зависимост от съдържанието на влага и климатичните условия . Поради извличане на топлина от почвата чрез термопомпата, температурата на почвата се понижава.Дори най-горните земни пластове  да замръзнат няма проблем с работата на термопомпата,особено ако сондажът е с 100-200 м дълбочина.

Поради относително високата цена на сондажните и изкопните работи, този тип термопомпи по-рядко се използват за еднофамилни къщи.Използуват се предимно за големи обекти с високо потребление на топлинна енергия, където може да има относително по- бърза възвръщаемост на инвестицията.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.