Какво представлява пасивната сграда?

Пасивната къща представлява сграда с качествена изолация, в която се поддържа приятен вътрешен климат и в която функцията на главен енергоизточник за отоплението се изпълнява от свободната «пасивна» енергия по подобие на излъчваната от човешкото тяло топлина, слънчевата енергия и топлината, която се образува от използваните в бита уреди и съоръжения.

Пасивна сграда е проектирана така, че да има максимална енергийна ефективност и да намали до минимум неблагоприятното въздействие върху околната среда. Пасивната сгради се проектира без традиционните системи за отопление и без активна климатизация,в резултат на което (в сравнение със сегашния жилищен фонд) се постига икономия на енергия от порядъка на 70 – 90%. Основните фактори, които допринасят за ниския разход на енергия при същевременното спазване на изискванията за здравословност, комфорт и икономичност са:

– висока степен на енергийна ефективност на сградната обвивка;
– висока стойност на термичното съпротивление;
– предотвратяване образуването на термични мостове;
– отлична въздухонепроницаемост;
– енергийно ефективна вентилация;

Пример за пасивни сгради удовлетворяващи постановените изисквания са сградите, които отговарят на немската дефиниция за пасивна къща, на френската дефиниция Effinergie®, швейцарската дефиниция Minergie® и MinergieP® и датската дефиниция за категория № 1 на нискоенергийните сгради. По-подробна информация за посочените дефиниции се съдържа в доклада на «EuroACE».
Най-известният тип пасивна сграда е пасивната къща – това е изобщо първата концепция, възникнала в Германия през 90-те години на 20-ия век. Общо може да се каже, че една сграда може да бъде определена като пасивна, щом като отговаря на изискванията на германския Институт за пасивни къщи. Затова и повечето пасивни къщи можем да намерим в Германия, Швейцария и в Австрия.

Какво е необходимо за изграждането на пасивна сграда ?

При изграждането е необходимода се използват висококачествени топлоизолационни материали (300 – 500 mm минерална вата «Rockwool») ; енергийно ефективни прозорци с тройно остъкляване, трябва да се предотврати образуването на термични мостове и да се осигури регулируема вентилация с ефективна рекуперация на топлината.
Много важно при проектирането на сградата е оптималното й разположение, посредством което да се постигнат максимално въздействие на слънцегреенето.
Къщата се оборудва с енергопестящи електрически консуматори.
Годишният разход на топлинна енергия на пасивната сграда не бива да надвишава 15 kWh/m2. Общата стойност на първичния разход на енергия е ограничен на макс. 120 kWh/m2 годишно.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.