dsa

Какво предлага програмата за енергийна ефективност?

За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия, Международната банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергиината ефективност в България, разработиха Програмата REECL, която представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор.

За по-малко от година след началото на втория етап от REECL двете банки, участващи в проекта досега – ПроКредит Банк и Райфайзенбанк, са отпуснали общо 3400 кредита за над 7 млн. евро. От юни 2012 г. се включват и Банка ДСК и СИБАНК. Според разчетите до юли 2014 година четирите институции ще пласират отпуснатите от ЕБВР 40 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност на жилищата. Получателите – около 20 000 домакинства, ще могат да се възползват и от 14 млн. евро безвъзмездна финансова помощ по линия на международния фонд „Козлодуй“. От 20 до 35 % от стойността на разходите за подобренията на жилищата се изплаща от фонда до четири месеца след отпускането на кредит от някоя от четирите търговски банки.
Над 85% от хората в България не могат да изкарат пари за капитален ремонт и имат нужда от кредитиране, цитира проучване мениджърът на програмата REECL у нас Борис Петков. Изследване на нагласите у потребителите разкрива, че те са склонни да направят подобрение, спестяващи енергия, за около 3000 лева. Към това са се ориентирали и основните доставчици на услуги, които предлагат смяна на прозорци и дограми, изолация на стени и покриви, инсталиране на газови котли и бойлери, на различни екологични и икономични отоплителни уреди, слънчеви колектори, газификационни системи и други. До 3350 лв. е сведена инвестицията за едно домакинство, с отстъпката между 20 и 30% тя става изгодна. Допълнителен стимул е осигуреният от законодателството нулев данък сгради, което в масивните постройки в централните градски части си е сериозна икономия.

Пълната информация за Програмата за енергийна ефективност в дома REECL може да бъде открита на www.reecl.org. Информация за конкретните условия, на отпусканите кредити за енергийна ефективност на банките-партньори има на техните сайтове – Банка ДСК (dskbank.bg), ПроКредит Банк (www.procreditbank.bg), Райфайзенбанк (България) (www.rbb.bg) и СИБАНК България (www.cibank.bg).
Дейностите, които се финансират по REECL, са:
– Енергоспестяващи прозорци и дограми
– Изолация на стени, покриви и подове
– Инсталиране на газови котли и бойлери
– Отоплителни уреди, печки и котли на биомаса
– Слънчеви колектори за топла вода
– Охлаждащи и загряващи термопомпени системи
– Фотоволтаични системи
– Aбoнатни станции и сградни инсталации
– Газификационни системи
– Рекуперативни вентилационни системи

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.