Какво е термопомпа?

В днешно време сме изправени пред редица сериозни проблеми, от които зависи оцеляването не само на човешкия род, но и на самата планета. Един от основните проблеми е нарастването на енергийните потребности и обезпечаването им. Нарастването на потребностите расте пропорционално с намаляването на запасите от фосилни горива. Същевременно се задълбочават и екологичните проблеми, цените на енергоносителите постоянно се покачват, а климатът се изменя необратимо.

Човечеството непрестанно търси алтернативни енергиини източници и методи за извличане на възобновяема енергия. За момента използването на термопомпи и слънчеви панели за битова гореща вода реално са най – евтините и достъпни средства за оползотворяване на възобновяема енергия.

Термопомпата (правилното й наименование всъщност е топлинна помпа ) е вид хладилна машина. Като всяка хладилна машина, основните й компоненти са: кондензатор и изпарител (топлообменници), компресор, терморегулиращ вентил и съответното микропрпцесорно управление.

Термопомпите не са новост. Въпреки че в последните години технологията получи сериозен тласък, тя е известна от началото на миналия век. Първата земносвързана термопомпа е заработила в далечната 1937 г. в сградата на кметството в гр. Цюрих.

Световна тенденция е дотирането на отоплителни инсталации с термопомпи. В много държави има закони, налагащи отоплението да се изгражда с термопомпи при сгради с определена площ.

Отоплението с термопомпа е с най-голяма ефективност в сравнение с другите видове отоплителни уреди и инсталации. Ефективността идва от факта, че тя не използва енергия за загряване, а просто пренася топлина. За целта се изразходва известно количество електроенергия, което е в пъти по-малко от получената топлинна енергия.

Ефективнстта на термопомпата представлява съотношение на вложената електроенергия към получената топлинна енергия. Нарича се COP (Coefficient Of Performance) – коефициент на трансформация и важи за режим отопление. За режим охлаждане има друг коефициент- EER (Energy Efficiency Ratio) Всички термопомпи, които предлагаме имат описани споменатите коефициенти. Те са моментни и са измерени в определени условия.
Очаква се скоро коефициентът COP да отпадне и да се въведе нов – на цялата инсталация. Той ще бъде годишен и ще отразява ефективноста на цялата темопомпена инсталация, а не само на агрегата.

Когато говорим за ефективност, коефициентът на трансформация е основен фактор, но това не е достатъчно. Предвид се вземат и редица други фактори, като основни са мощността и обема на отоплителната инсталация.

Най-добри резултати се постигат при комбинацията на термопомпа с водно подово отопление и с вентилаторни конвектори едновременно. Наличието на топлинен акумулатор (буфер) също е от съществено значение за ефективността на една отоплителна инсталация.

Според предназначението и конструкцията на термопомпата, тя може само да охлажда, само да отоплява или да работи и в двата режима според сезона – такава термопомпа се нарича реверсивна. Предлагаме и термопомпи, които затоплят битова гореща вода без значение дали работят в режим отопление или охлаждане. Някои от моделите са с инверторно управление на компресора, което прави агрегатите много адаптивни и гъвкави.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.