Какво е особеното при лъчистите радиатори?

Известно е, че топлината се пренася по три начина –
1. Чрез конвекция, при която въздухът, обтичащ нагревателя се затопля, става по-лек и се издига към тавана, а на негово място постъпва по-студен. Така въздухът в помещението циркулира, нагрява се и пренася топлината, която отдава на стените, тавана и предметите.
2. Кондукция.
3. Лъчение.При лъчистия топлообмен предаването на топлина е лъчисто, т.е. става посредством излъчваните от всяко нагрято тяло инфрачервени лъчи. На практика всеки отоплителен уред отделя топлина и по двата начина, но в различно съотношение. Лъчистите радиатори са специално проектирани, така че да отопляват предимно чрез излъчване. Лъчистото отопление се възприема от човешкото тяло като „мека“ топлина, аналогична
на тази, която прави толкова приятно припичането на слънчевите лъчи или около бумтящата печка на бабите ни или модерните камини с дърва. Лъчистото отопление е и здравословно, защото предизвиква активиране на кръвообръщението. То е и икономично, защото човек се чувства
комфортно, дори и околната температура да е с 1–2 °С по-ниска от оптималната. Не на последно място при този начин на отопление циркулацията на въздуха в помещението е минимална, което пък е свързано с по-малко замърсяване на стените и тавана поради интензивно отлагане на прах.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.