Какви са основните предимства на термопомпите?

Термопомпите използват възобновяеми и на практика неизчерпаеми природни ресурси – въздуха, водата и почвата, без да ги замърсяват. Прилаганите в системите фреони са сред разрешените от ЕС.

Основно предимство на термопомпените системи е, че извличат безплатна енергия от околната среда, концентрират я и доставят на консуматора повече енергия отколкото използват за работата си. Те са изключително икономични – за предаването на 1 киловат топлинна енергия използват 0.2-0.35 киловата електроенергия. Коефициентът им на трансформация (COP – Coefficient of Performance), който е отношение на получената топлина към изразходваната електроенергия, е от 2,5 до 6, което позволява намаляване разходите за отопление, климатизация и топла вода. Всички системи работят в затворени вериги и практически нямат експлоатационни разходи освен електроенергия за работа на компресора. Друго предимство на термопомпите е комплексното им действие, благодарение на възможността за превключване от режим на отопление през зимата на режим на охлаждане през лятото. Те всъщност обединяват три уреда (климатик, ел. бойлер и отоплителен котел) в един. Освен това те са надеждни, безопасни и работата им се управлява автоматично. По време на експлоатация на системата не е нужна специална поддръжка, а възможните манипулации не изискват специални умения и са описани в инструкциите. Важна характеристика на системата е нейния силно индивидуален характер. Това означава, че за всеки конкретен потребител се прави оптимален избор на нискотемпературен природен източник, на тип система, на мощност на системата, изчислява се коефициента на преобразуване, периода на изплащане и други важни фактори. В допълнение термопомпата е компактна (размерът є е не по-голям от този на хладилник), а работата є е почти безшумна. Може да Ви служи повече от 20 години, без да се наложи ремонт. Освен това термопомпите са с универсално приложение – могат да се използват за обслужване на всякакъв тип сгради и съоръжения с различни възможности за подово, стенно и таванно отопление и охлаждане. Работата на такива системи води до намаляване на емисиите от парникови газове.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.