Каква трябва да бъде отоплителната инсталация

За да се гарантира ефективната работа на термопомпата, тя трябва да се комбинира с подходяща вътрешно отоплителна инсталация. Основно изискване към инсталацията е да покрива топло-енергийните нужди на сградата при средна температура на флуида не по-висока от 50°C дори при екстремно ниски външни температури. Предлагаме и високотемпературни термопомпи, които успешно се комбинират със съществуващи високотемпературни инсталации, но има известни ограничения.
Най-добри резултати се получават при комбинацията на термопомпа с водно подово отопление и вентилаторни конвектори. Възможна е и комбинация с радиатори, но при определени условия. Отоплителните инсталации са три основни типа – конвективни инсталации, лъчисти инсталации и инсталации с принудителна конвекция.
Съществуват различни комбинации на трите типа инсталации с цел максимален комфорт и енергиина ефективност. Приложението им е специфично и строго индивидуално.
Важно е да се отбележи, че за безопасното функциониране на една нискотемпературна отоплителна инсталация, е необходим внимателен подбор на подходящи материали и арматура с цел елиминирането на възможността за развитието на бактерията легионела.
Конвективни са инсталациите за отопление, изпълнени с чугунени, алуминиеви, панелни радиатори или лири. Такива са масовите инсталации, с които сме свикнали и които асоциираме с думата „парно“. Важно условие за работата на такава инсталация с топлоизточник термопомпа е средната температура на флуида да не надвишава 45°-50°C . Това се постига при правилно оразмеряване на радиаторите. В някои случаи към съществуващи инсталации успешно се добавят високотемпературни модели термопомпи, без нужда от преработка или добавяне на отоплителни тела.
При комбинацията на радиатори и лири с термопомпа се постигат задоволителни резултати. Основен недостатък при конвективните инсталации е невъзможността за охлаждане. Друг недостатък е размера на отоплителните тела. Ако съществуваща инсталация с радиатори е работила добре при средна температура на флуида 65°-70°C, за да се постигнат приемливи резултати (термопомпата да работи в оптимален режим) е необходимо добавянето на допълнителни радиатори/глидери или конвектори.Предимствата са безшумна работа на отоплителната инсталация; сравнително проста инсталация, а недостатъците са охлаждане с радиатори е невъзможно;при инсталация с радиатори е невъзможно да се извлече максимума от термопомпен агрегат; неравномерно разпределение на топлина – студен под, топъл таван.
Лъчисти инсталации-принципът на този вид инсталация се базира основно не на конвекция, а на излъчване, което е свързано с редица предимства. Лъчистите инсталации успешно се използват както за отопление, така и за охлаждане. Липсата на въздушни течения, ниските експлоатационни температури и перфектното разпределение на топлина/прохлада, правят този вид инсталации най-безопасният и комфортен начин за климатизация.
Водното подово отопление е най-често използваната и сравнително най-достъпна повърхностно лъчиста инсталация. Съществуват и стенни, таванни и зонални инсталации.
Изграждането на водно подово отопление се състои в поставянето на специални тръби в конструкцията на пода. Тръбите може да са изработиени от полиетилен с кислородна бариера, мед, полипропилен, полибутилен и се монтират върху предварително поставени хидро- и топлоизолации. В зависимост от типа под се полага съответната заливка или конструкция (замазка или сух под) и се завършва с крайно покритие – керамично, дървено и т.н.Подовото отопление е изключително комфортно. Разпределението на температурата е най-близко до иделното. В помещенията не се образуват топли и хладни кътове, както е при конвективното отопление. Подовото отопление е нискотемпературно и съответно е най- подходящо за комбинация с термопомпа.
Инсталации с принудителна конвекция – уредът, с който се осъществява принудителна конвекция, се нарича вентилаторен конвектор. Той успешно заменя обикновените радиатори, като конвекторът е с по-маки размери от радиатор (без значение от вида – панелен, алуминиев или чугунен) при една и съща мощност. Повечето конвектори имат трискоростни вентилатори и автоматични управления, което им позволява прецизно подържане на зададената температура в помещението. Често са сравнявани с вътрешно тяло от климатик. Конвекторите работят отлично с термопомпа и с други топлоизточници – котли на твърдо гориво, камини с водни ризи, газ, електричество, без никакви промени и доработки по инсталацията. В същото време охлаждат много ефективно, ако са свързани с термопомпа.Има различни вентилаторни конвектори за скрит монтаж – в подове, тавани и стени и за открит монтаж – високо-стенен монтаж, за монтаж на таван и предстенен монтаж.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.