Икономично отопление с климатик

Климатикът може да намали сметката ни за електричество от три до пет пъти. Зависи каква марка, модел и мощност климатик сме монтирали в помещението. Коефициентът на преобразуване на климатиците от най-високия клас надхвърля 5 пъти. Добре е СОР (коефициент на трансформаця при отопление) да е над 4. Има климатици с функция за присъствие, която осигурява по-голяма икономичност при отсъствие на хора в помещението, а също и режим „икономичен”. Друга сигурна икономия е топлоизолацията на помещението. По последни изследвания санирането на сградите води до 60% икономия на електроенергия при отопление. Важно е изложението на помещението и етажа -колкото помещението е по-огрявано от слънцето, толкова по-малко ще са разходите за отопление.

Същото важи и за производството на гореща вода за битови нужди, като инсталирането на термопомпа може да спести 60% електричество, а ако тя се свърже и със слънчев колектор-много повече (в сравнение с електрическия бойлер).

Важно е да се знае,че топлият въздух е по-лек от студения и се издига към тавана, затова през зимата насочвайте струята посредством желузите, надолу по диагонал към пода на помещението, за да се смесят топлият и студения въздух по-добре и да отопли по-равномерно помещението.

От съществено значение е монтирането на климатика на правилно място, според нуждите и условията, при които ще се ползва.

За да не харчи много ток, мощността на климатика трябва да е била точно изчислена спрямо квадратурата и топлоизолацията, а също и спрямо вентилацията, слънцегреенето, наличието на брой хора в помещението и всякакви други източници на топлина.

 

Мнения и обратна връзка

  1. Сениха Талиб |

    Здравейте! Бихте ли ми изпратили оферта за четири климатика „Дайкин“ и „Фужитсу“, от които един дванайска, три – девятка. Също и за монтажа. И каква отстъпка бихте ни дали?


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.