dsa

Избор на климатик

Един от най-важните параметри, който би трябвало да знаете при избора на климатик преди още да се спрете на точно определен модел е до каква външна температура очаквате той да работи ефективно. Важното в случая е, че тъй като мощността, която се отдава в помещението от климатика силно зависи от температурата навън. Тази мощност трабва да бъде изчислена за най-лошия случай, т.е. при най-ниска околна температура. Тук има две неща които трябва да съобразите:
Колкото е по- студено навън, толкова по-големи са загубите на топлина от помещението- съответно имате нужда от повече топлина!
Колкото е по студено навън толкова е по-ниска мощността на вашия климатик. Това е така, защото при работата си климатика взима топлина отвън и я премества вътре (при всички случай при 0 градуса има повече топлина отколкото при минус 10, въпреки, че и при минус 20 има топлина, но тя е значително по малко).

На трето място във вашия списък за избор на климатик би трябвало да стои ефективността. Ефективността на климатика е доста важен параметър, защото това означава и по-висока сметка за електроенергия. Подредени по степен на ефективност най-грубо климатиците се нареждат по следния начин:
Конвенционални- тези климатици не си променят мощността, която отдават
Инверторни- тези климатици променят своята мощност плавно, което им дава възможност да работят в оптимален режим.
DC инверторни – това е разновидност на инверторния климатик чийто компресор е много високо ефективен, което се отразява като повишаване на ефективността на цялата машина и намаляване на консумираната електроенергия.

За съжаление градацията на цените следва и ефективността на климатика, но понякога може да се окаже така, че даден конвенционален климатик доближава параметрите на инверторна машина и затова е много важно да се постараете да направите максимално добър избор на климатик.
Оценка на мощността на климатик

След като се има предвид горната информация би могло да се оцени каква мощност трябва да има климатика. Тъй като по стандарт топлинната мощност на всички климатици се обозначават във единицата BTU (British Thermal Unit- “английска единица за топлина”) е добре да знаете каква е връзката с добре познатите киловати. Формулата е следната:
1000 BTU = 0.293 kW

Това означава, че ако са ви необходими приблизително 3kW отоплителна или охлаждаща мощност начас,то климатик който може да отдате (или отнеме в зависимост от режима) 10 000 BTU/час би удовлетворил вашето изискване. Тук е много важно да споменем че мощността която обозначава завода поризводител е постижима при точно определени условия . Стандартните условия при които се измерва мощността на съвременните климатици са:

Отопление Охлаждане
Външна Температура: 7 °C – 35 °C
Вътрешна Температура: 20 °C – 27 °C

За съжаление ние не можем да контролираме температурата на външния въздух, което неминуемо довежда до промяна на количеството топлина което климатика може да отдаде. Тази промяна обикновено е към намаляване на мощността и именно поради това мощността климатика така трябва да бъде изчислена че дори и при по-ниски температури навън,въпреки намаления топлинен капацитет той да успява да поддържа температурата в стаята.

Точната стойност на мощността при по-ниски температури от +7 ° C обикновено се дава от производителя и е въпрос на инженерно изчисление, но като цяло голяма част от климатиците работят на 80% от мощността си при -7 ° C температура на външния въздух. Отново бихме искали да ви напомним че тези оценки не винаги са валидни – съществуват климатици които имат по-голям топлинен капацитет при ниски температури- но само добър специалист може да го установи.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.