Защо се появява мухъл?

Мухалът е вид гъбичка, която се възпоризвежда чрез образуване на спори-микроскопични клетки, които се пренасят чрез въздуха. Влагата и тъмнината спомагат за тяхното размножаване и разпространение.

Мухълът започва да се развива при наличието на прекомерна влага в помещението навсякъде- във вътрешните облицовки, тавани, керемиди, дървени повърхности, тапети, латекс или в отоплителни, вентилационни и климатични системи.
Мухалът вирее в кухни и бани,там където е влажно и вентилацията не добра. В хладилници, перални и съдомиялни машини също бързо се разпространява. Неподдържаните и напукани сгради пропускат влагата през стените. Общи източници на влага в сградите са В и К съоръженията,
покривите, прозорците, които пропускат вода, лошо поддържаните водосточни тръби, някои мазилки, нарушената изолация между дограмата и стените и други архитектурни или монтажни елементи – парапети, стойки за антени, защитни решетки, скоби за водооточни системи и др.
Вътре в дома източници на влага са прането, гладенето и готвенето,отглеждане на цветя-дейности без които не можем, но съчетани с лоша вентилация или ограничаване на естествената вентилация на въздуха,липса на адсорбатор или влагоуловител и др.води до насищане на въздуха с вредни за здравето организми.Всеки ремонт допринася за увеличаването на влагата. Основната причина за появата на мухъл и плесен е застоялият и влажен въздух.Признак на появата на мухъл е тежката миризма и конденза по прозорците.
Наличието на мухъл води до алергични реакции, подобни на тези които са причинени от полени,особено вредно влияе на хора с астма, води до инфекции и обриви по кожата.
При поява на мухъл в жилището ни е желателно по най-бързия начин да се погрижим за отстраняване на причините, водещи до развитието му.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.