Защо инверторният климатик е по-икономичен от неинверторния?

Инверторният и неинверторния климатик се различават по начина на управление на хладилния процес и в частност на компресора.

Конвенционалният (неинверторен) климатик не може да регулира оборотите (мощността) на компресора, а може само да го включва и изключва. Когато конвенционалният климатик работи при достигане на зададената температура в помещението, той изключва своят компресор. След като температурата спадне или се покачи, съответно при работа в режим отопление или охлаждане, климатикът отново стартира компресора, за да достигне зададената температура. Това е свързано с много голям разход на електроенергия за постоянно стартиране на компресора и работа в натоварен режим за достигане на температурата.

Инверторният климатик може да регулира оборотите (мощността) на компресора. Когато той достигне зададената температура не спира компресора, а само намалява неговата мощност, така че да може да поддържа заданието без отклонения. По този начин се избягва честото стартиране на компресора, което не само удължава неговият жизнен цикъл, но и намалява разхода на електроенергия. Други плюсове на инверторния климатик са, че при първоначално включване той може да работи с мощност над номиналната (стандартната) за по-бързо достигане на зададената температура.

Всичко това прави инверторния климатик, не само по-икономичен, но и по-комфортен за употреба.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.