Какво е енергиен клас А при климатичната техника?

Директива 92/75/ЕЕС на Европейския съюз от 01. 01. 2004 година за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А -най-висока енергоефективност до клас G – с най-ниска енергоефективност.
Експертите на Европейския съюз са устаноновили, че с повишаване на енергоефективността на климатиците само с 5%, се скъсява значително периода на изплащане на инвестицията за тях. При 10-13 години среден експлоатационен живот на климатиците, възвращаемостта от спестена консумация на електрическа енергия е между 2 и 3 години за високоефективните модели (клас А). Климатичните инсталации, енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния период поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението.
Някои търговци на климатична техника представят максималната отоплителна мощност на инверторите, като основна характеристика при избора на енергоспестяващ климатик. При подбора на климатик трябва да се предвиди запас от мощност за работа при много ниски температури, също и режимът на работа на машината. При стартиране на климатика, той започва работа с максимална мощност, за да се достигне за кратко време избраната температура, след което нормалната му работа се осъществява в режим на 30 – 40 % мощност. При тези условия климатикът е безшумен и икономичен, а топлината в стаята постъпва равномерно.
При подбора на климатик е наложително:
– да се подбере правилно уреда според топлинна мощност и енергийна ефективност, съответстващи на нуждите на помещението;
– да се спазват стриктно технологичните операции по инсталирането и тестването на климатика, които гарантират нормалната и дълготрайна експлоатация на уреда;
– специалистите да притежават специализирани инструменти и професионална техника за монтаж и поддръжка на климатици;
– работа с първокачествени материали при монтажа;
Преди да се избере климатична техника, трябва да е преценено дали ще се използва основно за отопление през зимата, или ще служи за охлаждане в горещините и отопление през преходния период. Какво е изложението на помещението и има ли топлинни загуби.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.