dsa

Видове съоръжения за утилизация на топлина

В зависимост от избрания метод за утилизация се използват различни видове топлообменници. Сред най-разпространените топлообменници, използвани за утилизация на топлина, са пластинчатите топлообменници. Причислявани към групата на рекуператорите, тези топлообменници могат да достигнат ефективност от 40 до 70% в зависимост от конструкцията си. Изпълняват се от отделни успоредно монтирани пластини, между които се формират процепи за преминаване на въздух. Основните им предимства са елементарното устройство и отсъствието на движещи се части, което определя лесната им поддръжка.

Отдаването на топлина се реализира, без да има пряк контакт между двата потока. Основните недостатъци на пластинчатите топлообменници са свързани предимно с необходимостта от пресичане на смукателния и нагнетателния въздуховод и отсъствието на влагообмен, както и опасността от замръзване през зимата в случай на отделяне на кондензат при ниски външни температури. За работа в агресивни среди се препоръчва използването вместо на пластинчати, на тръбни топлообменници.

Към рекуперативните топлообменници се причисляват и топлинните тръби, както и системите с междинен топлоносител. При системите с топлинни тръби всеки топлообменен апарат е съставен от пакет от топлинни тръби, като всяка тръба представлява самостоятелна затворена система. С топлинните тръби се достига
ефективност от 45 до 65%. Предимствата им са високата компактност, надеждната работа и малките разходи за поддръжка и експлоатация. Недостатъците им са свързани предимно с по-сложната технология за изработването им и необходимостта от срещане на потоците на изхвърляния и на външния въздух.
Системите с междинен топлоносител са подходящи за оползотворяване на топлина от технологични отпадни газове и са подходящи за всякакъв вид инсталации. Ефективността им е около 40-50%.От своя страна, регенераторите са подходящи за всички системи за кондициониране и обработка на въздух. Основно предимство е високата им ефективност на пренос на явна и скрита топлина. Ефективността им би могла да
достигне до 85%. Недостатъците им са преди всичко необходимостта от обединяване на двата потока в регенератора и опасността от замръзване. Сред най-използваните конструкции са регенераторите с въртящ се барабан, капилярните вентилатори и регенераторите с оросяем пълнеж.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.