Безвреден ли е фреонът, използван при климатиците?

В края на миналия век, в климатичните системи за пренасяне на топлина от една точка до друга се е използувал фреон R22. Поради неговото въздействие върху околната среда,изпускането му в атмосферата ,дори в малки количества,води до засилване на проблема с глобалното затопляне, постепенно се изобретява и започва да се произвежда фреон R410, който е многократно по-безвреден от R22. Днес почти всички климатични инсталации работят с фреон R410, който е и значително по-скъп. Високо квалифицираните монтажници имат обучение и сертификат за работа с фреони. Имат право да извършват проверка за херметичност на климатични инсталации,съдържащи 3 кг. и повече парникови газове.Те не допускат  отделяне на фреон в атмосферата по време на монтажа. При фреон R410 е по-високо работното налягане  спрямо  R22 и трябва да се използуват по-дебелостенни медни тръби, а също трябва да бъде добавян в течно състояние, за разлика от фреон R22,който може да се добавя и в газообразно. Фреонът е базвреден за човека , но изпускането му в атмосферата, може да повлияе увеличаването на въглероден диоксид и да задълбочи проблема с глобалното затопляне в близка бъдеще.

 

Мнения и обратна връзка

  1. Таня Найденова |

    В търговски обект имаме климатици с активен агент фреон410 4 кг, попадаме ли в изискванията на Наредбата относно веществата, които нарушават озоновия слой и трябва ли да водим досие на системите.


  2. Климамаркет Ефендулов |

    Да, за климатични инсталации всяка с количество над 3кг. хладилен агент – флуорникови парникови газове (между които е и R410A) е необходимо да се води досие на системата.


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.