На какъв принцип работи термопомпата?

Основно нещо, на което трябва да се обърне внимание е, че термопомпата не произвежда топлина. В конструкцията й няма нагреватели (изключение правят някои термопомпи, при които е предвиден и резервен топлоизточник), електроди, торсионни полета и т.н. Термопомпата представлява устройство, което пренася топлина, като за целта се използва малко количество електрическа енергия. Принципът на работа на термопомпата е известен като Обратен цикъл на Карно.
Термопомпа с топлоизточник сондажна вода :
След постъпването на газообразния фреон в компресора, налягането и температурата му се повишават многократно. Според конструкцията на термопомпата и вида фреон, температурата след компресора може да достигне над 90 градуса. От компресора и според модела термопомпа, фреона (във вид на прегряти пари) може да постъпи в междинен топлообменник за БГВ (битова гореща вода) и след това в топлообменника – кондензатор или дирктно в него . В кондензатора се осъществява топлообмен между горещия фреон и флуида от отоплителната инсталация (вода или антифриз).
Известно количество топлина се отдава на отоплителната инсталация, но налягането на фреона се запазва същото. Фреонът започва да кондензира. Следващия процес е намаляване на налягането на вече втечнения фреон чрез терморегулиращия вентил. Веднага след терморегулиращия вентил, фреона попада в изпарителя където започва бързо да се разширява и неговата температура спада до много ниски стойности. Процесът се осъществява с присъствието на циркулираща сондажна вода в топлообменника. От нея се отнемат средно около 5°C (според настройката, вида и модела ТП и режима в който работи), а фреонът преминава отново в газообразно състояние. Цикълът се повтаря непрекъснато. Резултатът е охлаждане на сондажната вода и пренасянето на топлина във вътрешно отоплителната инсталация – в режим отопление.
Ако термопомпата е раверсивна по фреон, чрез четирипътния вентил се променя посоката на движение на фреона – кондензатора и изпарителя си разменят предназначението. Резултата е затоплена сондажна вода и охлаждане на флуида във вътрешната инсталация – в режим охлаждане.
Термопомпите с междинен топлообменник, затоплят БГВ без значение от режима на работа -отопление или охлаждане.
Освен реверс по фреон е възможно и подвръзването на инсталацията с реверс по вода. В този случай има извести ограничения.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.