Конвенционален ТРВ и електронен ТРВ

Предназначението на термо-регулиращия вентил (ТРВ) е да поддържа изпарителя прегрят. Когато е настроен и работи правилно ТРВ ще осигурява работа на изпарителя по цялата му дължина.

Конвенционалните ТРВ се контролират от пружини, диафрагма и притискател. Силата на пружината е затварящата във вентила. Налягането от страната на изпарителя, което се упражнява върху диафрагмата на термостатичния елемент също е затваряща сила.
Силата, която отваря вентила идва от линията с течна фаза, която оказва напор върху върха на игления клапан. Тази сила се изключва когато говорим за балансиран ТРВ. Съвкупността от всички тези сили, които упражняват налягане върху различните части на ТРВ поддържа изпарителя постоянно прегрят. Конвенционалния ТРВ не се нуждае от електроника или захранване – той е механичен.

Електронния регулиращ вентил работи с много по-изтънчен дизайн. Този вентил контролира количеството хладилен агент, което постъпва в изпарителя. Това се случва с помощта на електроника, която задава команди. Малък стъпков мотор се използва за отваряне и затваряне на вентила. Стъпковите мотори се управляват от електронен контролер и могат да се завъртат с точно определени стъпки – четвърт оборот, половин оборот, пълен оборот и т.н. Стъпковия мотор е свързан чрез предавки с иглата, която регулира количеството на хладилния агент.

Стъпковите мотори могат да работят с 200 стъпки в секунда и да стигат до зададената позиция много бързо. Контролерът помни колко сигнала е изпратил до мотора и по този начин може да върне вентила в предишна позиция много бързо. Това прави възможен точния контрол на хладилен агент, който преминава през клапана.

Електронните сигнали изпращани от контролера до електронния ТРВ обикновено се определят от температурен датчик, свързан на изхода на студения въздух в охлажданото помещение. Температурния датчик е просто резистор, който променя съпротивлението си с промяната на темепратурата. Други датчици се разполагат на входа и изхода на изпарителя, за да измерват колко е прегрят. Това предпазва компресора от засмукване на течност в условия на слабо изпарение.

Датчици за налягане също могат да се използват като допълнителна предпазна мярка. Обикновено те имат три жила. Две от тях ги захранват, а третото предава сигнала. В общия случай с нарастване на налягането нараства изходния волтаж. Контролера използва това напрежение, за да изчисли температурата на хладилния агент с помощта на предварително зададена в него таблица от типа налягане/температура.
Комбинацията от защита против навлизане на течна фаза в компресора и възможността да се поддържа точно зададена темепратура на изхода на изпарителя прави електронния ТРВ полезен в много приложения.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.