Какво представлява рекуператорът в системите за вентилация?

Рекуператорът е устройство, което осигурява спестяване на електроенергия при изграждането на вентилационни и климатични системи.
Във всички съвременни обществени сгради има изградена вентилационна система. Вентилационната система се състои от всмуквателна и нагнетателна инсталация. Преди да се подаде пресния въздух в помещенията, е необходимо той да се обработи – през зимата се загрява, а през лятото се охлажда.
Въздухът, който се изсмуква от помещението се изхвърля в околната среда. Този въздух обаче е топъл през зимата (температурата в помещението обикновено е 20-25 С), а през зимата е охладен (20-22 С).
Разходите за загряване или охлждане на пресен въздух, който се подава в помещенията са много високи. В случай, че се използва рекуператор като елемент на вентилационната система, тези разходи се намалят с 40-60%. Рекуператорът представлява топлообменник с два вентилатора. През пластинчатия топлообменник преминават двата потока въздух – подавания и изхвърляния. През зимата, в режим отопление, въздухът от помещенията преминава през топлообменника и вместо да се изхвърли с температура +20˚С, се изхвърля с температура +2 ˚С, а пресния въздух, който се подава за обработка, вместо да се подава с температура -16˚С се подава с температура +3˚,+4˚С, което намалява разходите за загряване почти два пъти.
През топлообменника преминават двата въздушни потока-пресния и отработения,без да се смесват. Така се осигурява висока ефективност и свеж въздух.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.