Какво е термоелектрически ефект?

Ефектът на Пелтие-Зеебек, или още термоелектрически ефект, е директното преобразуване на температурните разлики в електрическо напрежение и обратно.
Свързаните ефекти са ефекта на Томсън и ефекта на Джаул-Ленц. Ефектът на Пелтие-Зеебек и ефектът Томсън са обратими (ефекта на Пелтие е обратен на ефекта на Зеебек). Ефектът на Джаул-Ленц (Закон на Джаул-Ленц) е необратимо явление според законите на термодинамиката.

Елемент на Пелтие
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Елемент на Пелтие
Елемент на Пелтие представлява плочка, съдържаща голям брой (обикновено 127 или повече) термодвойки. При подаване на електрически ток към изводите на елемента на Пелтие едната страна на плочката се охлажда, а срещуположната се нагрява.
В случай, че се нагрее от едната страна и се охлади от другата принудително, елементът на Пелтие започва да генерира електричество, явявайки се термогенератор, известен още като елемент на Зеебек.

В електрониката, термодвойките са широко използван тип сензори за температура. Състоят се от два проводника от различен метал и принципът им на работа е превръщането на измерена температурна разлика в разлика на електрически потенциали. Те са евтини и лесно заменяеми и могат да измерват температури в широки граници. Главното им ограничение е малката точност: грешката им е около 1 °C

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.