Какво е конвективен топлообмен?

Докато при топлопроводността топлинната енергия се пренася в неподвижна материална среда, то конвективният топлообмен се предизвиква от хидродинамично течение на флуиди. Следователно, преносът на топлинна енергия е съпроводен и с пренос на маса.
Принудена конвекция е тази, при която флуидът се движи под действие на външни сили – помпа (за течности), вентилатор (за газове), вятър и други. Свободната конвекция се обуславя от гравитационните сили, които предизвикват издигане на по- топли слоеве от флуида нагоре и спускане на по-студени, които заемат мястото на издигналите се слоеве.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.