Какво е инверторно управление на компресора?

С развитието на технологиите и за климатици беше извършен огромен скок в спестяването на енергия от един климатик чрез въвеждането на инверторното управление на компресора. Този скок позволи един инверторен климатик да спестява около 30% в сравнение сходен модел работещ с постоянна скорост на електромотора в компресора. С развитието на технологиите водещите произовдители на инверторни климатици, чийто нива на енергоспестяване са толкова високи. Даден инверторен климатик е възможно да консумира наполовина по-малко енергия .

Какво представляват инверторните климатици и управлението им?

Инверторните климатици се различават от неинверторните, като съществената разлика между двата вида се състои в работата на компресора. Работата на компресора се управлява от централния микропроцесор, като за целта той използва един силов електронен модул, чрез който прецизно се контролират неговите обороти, респективно разхода на енергия и количеството топлина, което във всеки един момент пренася един климатик.

Именно това плавно управление на мощността на компресора позволява да се оптимизира работата на всеки един инверторен климатик по такъв начин, че той да поддържа константна температура в стаята без прекомерно използване на електрическа енергия. Първите инверторни климатици разполагаха с четри стъпки на промяна на оборотите, което за аналогия може да се оприличи на скоростните предавки на една кола, а спестяването на енергия също. Както в една кола работата на двигателя на ниска предавка е силно неикономично, така и в един климатик работа на прекалено висока мощност също е неикономично. Например карайки кола със висока скорост на втора предавка със сигурност увеличава прекомерно разхода на бензин, така и използването на климатик с висока мощност при положение, че температурата в стаята са достигнати е повече от неикономично, тъй като това увеличава загубите на топлина от стаята.

Повишените загуби се получават тъй-като работейки само с една единствена скорост на вентилатора самия климатик продължава да работи докато надмине с малко зададената температура и по-този начин увеличава температурната разлика между вътрешния въздух и външния, а загубите на топлина от стаята са правопропорцилнални на тази разлика, като коефициента на пропорционалност зависи от наличната дограма и топлоизолация. Неинверторните климатици спират да работят когато достигнат желаната температура и изключват и това напръв поглед изглежда като добър начин за спестяване на енергия, но всъщност изключването предполага големи загуби, тъй-като когато стаята изтине климатика се включва, но за влезе както се казва в „режим“ са необходими поне 20 минути и едва тогава всеки един климатик работи така както е показано в каталога на неговия производител.

За разлика от обикновенните инверторните климатици не изключват, а работят постоянно. Така когато приближат зададената температура те просто превключват на по-ниски обороти, съответно консумират по-малко количество електрическа енерги и отдават по-малко топлина вътре в стаята с цел да поддържат само загубите на такава. Ако сензорите за температура вградени във вътрешните тела на всички инверторни климатици отново отчетат че мощността е много висока инверторът отново намалява мощността.

Съвременните инверторни климатици постигат по-плавна промяна на мощността, защотот разполагат не само с четири стъпки на работа на компресора, а със десетки такива както и със достатъчно сензори за отчитане на малки колебания във вътрешната и външната температура с което динамично управляват топлинната мощност, а както е добре известно тя е правопропорционална на консумираната електрическа мощност. Тази още по-висока прецизност на съвременните инверторни климатици позволява допълнително спестяване на енергия и от това се да увеличат нивата на енергийна ефективност.

 

Мнения и обратна връзка

  1. Климатик Панасоник KIT-E15PKE – Климатици Русе | Климатици Русе цени | Климатици Русе в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  2. Климатик Панасоник KIT-E18PKE – Климатици Русе | Климатици Русе цени | Климатици Русе в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  3. Климатик Тошиба RAS-107SKV/SAV-E5 – Климатици Бургас | Климатици Бургас цени | Климатици Бургас в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  4. Климатик Панасоник KIT-XE12NKE-3 – Климатици София | Климатици София цени | Климатици София в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  5. Климатик Тошиба RAS-107SKV/SAV-E5 – Климатици София | Климатици София цени | Климатици София в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  6. Климатик Панасоник KIT-YE12MKX – Климатици София | Климатици София цени | Климатици София в промоция |

    […] Какво е инверторно управление   […]


  7. Климатик Панасоник комплект CS-NE12MKE/CU-NE12MKE – Климатици и климатична техника на Panasoncic (Панасоник) |

    […] Какво е инверторно управление  Към уреда може да се инсталира door contact module. $(document).ready(function() { $("#qr").fancybox({ 'titlePosition' : 'inside', 'transitionIn' : 'elastic', 'transitionOut' : 'elastic', 'hideOnOverlayClick' : 'true', 'speedIn' : 600, 'speedOut' : 200 }); }); Какво е QR code и как можете да го използвате […]


  8. Климатик Midea MSP2-12HRFN1 – Климатици Бургас |

    […] Какво е инверторно управление   […]


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.