dsa

Тълкуване на означенията по климатиците

Българският пазар за климатична и хладилна техника е много добре развит и на него са представени повечето от големите производители, както и много български вносители със собствени марки. Всеки от тези производители и вносители е възприел различен метод за означение на предлаганите от него модели като общото е, че в означението на един климатик има цифри, които носят информация за хладилна му мощност. Основните методи за означение на хладилната мощност са два, като единият се базира на английския кралски стандарт, където мерната единица е в хиляди BTU на час (BTU-British Thermal Unit).Така познатите у нас 9-ка 12-ка 18-ка всъщност отговарят на климатици, чиято хладилна мощност е съответно 9000Btu/hr, 12000Btu/hr, 18000Btu/hr и т.н. и поради това, че 1Btu/hr е равно на 0.293W, то съответно климатик 9-ка е приблизително 2.6кВт, 12-ка е приблизително 3.5кВт, 18ка е 5.2кВт и т.н.. Климатици, в които е използван този метод са с марките „Panasonic”, „SAMSUNG” (за част от предлаганата гама), „LG”, „Fujitsu”, „Toshiba” и др. Вторият метод за означение се базира на метричната мерна система, където означенията са 25-ца, 35-ца, 50-ца, отговарящи на хладилна мощност съответно 2.5кВт, 3.5кВт, 5.0кВт и тн.. Климатици, обозначени по този метод са с марките „Mitsubishi Electric”, „SAMSUNG” (за част от гамата си), „Daikin” и др.
Базирайки се на тези два основни метода за обозначаване на хладилна мощност при климатиците, можем да обобщим че:
9-ка ~ 25-ца ~ 2.5кВт
12-ка ~ 35-ца ~ 3.5кВт
15-ка ~ 44-ка ~ 4.4кВт
18-ка ~ 52-ка ~ 5.2кВт
24-ка ~ 70-ка ~ 7.0кВт

 

Мнения и обратна връзка

  1. В. Рибарев |

    Много интересно уточнение.
    Благодаря!


  2. Георги |

    Здравейте,
    Имам стар (14 годишен) климатик Panasanic CS-E15CKP, който в последно време ми създава проблеми ( не е работил 2 г, и в момента на иска да отоплява). С какво според вас трябва да го заменя?
    Благодаря


  3. mefendulov |

    Може да го замените с

    https://www.climamarket.bg/klimatic-panasonic-kit-e12qke.html

    като може да направим отстъпка и да изкупим стария за части

    пишете на

    office-var@climamarket.bg


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.