Налага ли се колекторите да са обърнати на Юг?

Най-добре е да са на юг, за да се използва пълния капацитет на системата. Може и да е юг-югозапад, но в друга ориентация ще намали количеството усвоена енергия от слънцето. Разликата от южната ориентация, без да има голямо понижаване на ефективността е до 20°. За по-големи отклонения до 45°, намаляването е в порядъка от 15% през зимните месеци и приблизително 5% през летните месеци.

Всичко това разбира се е относително и зависи от вида колектор. Ако слънчевият колектор е вакуумно-тръбен, то неговата ефективност и производителност при различни посоки от южната не намаляват така фрапантно, както на плоските колектори. Това е така, тъй като вакуумните тръби могат да бъдат огрявани от всяка страна, като по този начин се увеличава използваемата колекторна площ.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.