Защо термопомпените системи са толкова икономични ?

Термопомпените системи са много икономични, защото ползуват безплатната енергия на природата и съвсем малко електроенергия.
Това са климатични системи, които използват топлината от земята, водата и въздуха, като отопляват и охлаждат жилищни сгради и произвеждат гореща вода за битови нужди.
Те използуват електрическа енергия само за пренасянето на топлината от въздух, вода или земя до помещенията , а не за производството на топлина.
Коефициентът на трансформация при отопление и охлаждане е между 2,5 и 6 в зависимост от типа помпа дали е вода-вода, въздух-вода, въздух-въздух. Получената енергия надвишава 3 – 4 пъти вложената електрическа -това намалява разходите за климатизация на жилището и за производство на топла вода.
Ефективността на термопомпата се увеличава, ако бъде свързана към слънчев колектор, монтиран на покрива на сградата, който да улавя и трансформира безплатната слънчева енергия.
Термопомпите, които използват енергия от подземните води чрез сондаж, кладенец, езеро или река са тип вода-вода.

Термопомпените системи от типа въздух-вода използват енергия от външния въздух и я предават чрез топлообменник на водата, използвана за отопление на сградата през зимата, за охлаждане на жилището през лятото и за производство на топла вода през цялата година.
Много подходящи за умерения климат в България са енергоефективните термопомпи въздух-въздух. Те използуват електроенергия, не за производство на топлина, а за преместване на топлината от околния въздух в помещението и обратно. Поради това те предоставят четири пъти повече енергия от приетата.Термопомпите въздух-въздух могат да намалят потреблението на електричество с 30-40%.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.