Какъв е принципа на работа на климатика?

Климатикът е машина за пренос на топлина между 2 среди. Работата на климатичната система се основава на „Обратния цикъл на Карно“. Това е процес при който се осъществява пренос на топлина с минимално внасяне на допълнителна енергия.На същият принцип работят и хладилниците. Климатикът работи на принципа на хладилник но с по-висока мощност и има допълнителен вентил за обръщане на режимите. Климатиците функционират по определението за физичната зависимост между температура, обем, налягане и идеален газ. Компресорът засмуква газообразен студен хладилен агент (фреон – около 0 градуса) и го сгъстява. Така обема на хладилния агент намалява, обема се повишава температурата до 70-80 градуса. Фреонът все още газообразен, но с висока температура постъпва в топлообменника (в зависимост от режима кондензатора/изпраителя). Там той отдава своята топлина в околната среда (загрява я) и се охлажда до нейната температура. Отдавайки топлината си хладилният агент (фреонът) кондензира (втечнява се) но остава под високо налягане.
Втечненият и под високо налягане фреон преминава през т.н. терморегулиращ вентил (ТРВ) където неговото налягане рязко пада и той постъпва в топлообемнника(в зависимост от режима изпарителя/кондензатора). В изпарителя постъпва течен фреон с ниско налягане. Тъй като фреонът при ниско налягане се изпарява при много ниски температури той използва топлината от околната среда. т.е я охлажда. Изпареният и охладен фреон постъпва в компресора и цикълът се затваря.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.