Европейската директива за климатичната техника?

Европейският съюз прие пакет от директиви с цел поддържане на естествения природен климат и разход на енергия. Това е своеобразно продължение на международното споразумението от Киото, което ангажира подписалите го държави да направят всичко възможно за намаляване отделянето на парникови газове в атмосферата. Целите са наречени „ 20-20-20 “ – т.е. намаляване с 20 % въглеродните емисии в атмосферата, увеличаване с 20 % енергийната ефективност на техниката при това до 2020 г. Допълнителна цел е повишаването на енергията, която може да се възобновява до 20 %. За пръв път подобна директива бе влезе в сила през 2005 г. Тя носеше името Energy – using Products Directive. През 2009 името беше сменено на Energy – related Product Directive – ErP – Директива за енерго съотнесени продукти. На 30 Март 2012 г директивата влезе в действие, а от 1 Януари 2013 г вече се изпълнява. Според предварителните прогнози до 30% от сегашните продукти на пазара ще отпаднат, тъй като не отговарят на изискванията. Втората фаза на проекта ще започне да действува на 1 Януари 2015 г. След нея още 20% от предлаганите в момента електроуреди няма да покриват изискванията.Това ще стимулира производителите на енергоспестяваща техника. Директивата задава следните параметри за екодизайн на климатици: да са с охлаждащ или отоплявящ капацитет по-малък или равен ≤ на 12 кВт. и всички видове отоплителни уреди тип „духалки“ да работят с мощност по-малка или равна ≤ на 125 Вт.
Директивата не засяга уреди, които работят посредством енергия различна от електрическата.
Продуктите, които отговарят на новите изисквания, ще са с маркировка СЕ. Това е знак за съответствие и е гаранция, че са спазени европейските изисквания за безопасност.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.