Какво означават SEER и SСOP при климатиците в ЕС?

Според последните европейски изисквания за климатична техника, се въвеждат нови класове на енергийна ефективност, след най-високият клас А, използван доскоро, скалата е разширена с класовете А+, А++, А+++. Климатичните системи се оценяваха въз основа на коефицентите за трансформация (съотношението между консумирана и отдадена мощност ) на охлаждане и отопление-съответно -EER и COP. Вече се определя и сезонен коефициент на трансформация – съответно SEER ( на охлаждане) и SCOP (на отопление):
A+++ SEER>8.5 >SCOP 5.1
A++ 6.10<SEER A+ 5.60<SEER A 5.10<SEER B 4.60<SEER C 4.10<SEER D 3.60<SEER E 3.10<SEER

Сезонните коефициенти на трансформация при охлаждане – SEER и при отопление – SCOP, въведени от началото на 2013 г, като задължителни параметри на всеки климатик, обозначават енергийната ефективност. Определени са няколко реалистични измервателни точки при външна температура съответно 20 ̊С, 25 ̊С, 30 ̊С, 25 ̊С. В режим на охлаждане климатичните данни за Страсбург се използват за цяла Европа. В съответствие с температурните промени в Страсбург на отделните точки за измерване е зададена различна тежест. Например климатична система в режим на частичен товар, който представлява повече от 90% от режима на работа, получава съответно по-висока тежест по отношение на класифицирането в съответния клас на ефективност.
В режим отопление не може да се състави изчерпателно температурна характеристика за цяла Европа, поради което се определят три климатични зони в ЕС-Северна, Централна и Южна Европа, за които се съставят различни характеристики на натоварване. Всички измервателни точки са еднородни при външна температура съответно 12 ̊С, 7 ̊С и -7 ̊С

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.