Защо климатикът капе ?

Климатикът обичайно се състои от вътрешно и външно тяло. Както вътрешното, така и външното тяло има топлообменник посредством който се отнема или отдава енергия на околния въздух. В зависимост от режима на работа на климатика -отопление или охлаждане –единият топлообменник е по-студен и той кондензира водата от околния въздух. По време на работа на климатика в режим охлаждане, по вътрешния топлообменник се образува конденз, той се събира в кондензна ваничка под вътрешното тяло, а от там се отвежда посредством дренажен маркуч навън. Проблем би могло да има единствено, ако дренажният маркуч е запушен, филтрите на вътрешното тяло не са почистени или тялото не е монтирано добре. Тогава би могло да се получи изтичане на вода от вътрешното тяло в помещението.
Когато климатикът работи в режим отопление, се образува конденз по външното тяло и тъй като температурата на околния въдух е отрицателна по толообменника може да се образува лед.
Във външното тяло има монтирана дренажна ваничка, в която се събира кондензиралата вода. Монтиран е и дренажен маркуч, който отвежда тази вода в отводнителна система. При дълго задържащи се отрицателни температури има опасност водата да замръзне в дренажния маркуч и от там да дефектира външния топлообменник, затова по преценка на монтажниците маркучът може и да не бъде поставен.
Повечето климатици разполагат с режим саморазмразяване, който предпазва от натрупване на лед по топлообменника на външното тяло. Климатикът престава да духа топло в помещението и няколко минути автоматично се включва в режим размразяване на външното тяло, от което изтича вода, след което отново се възстановява режима на отопление.
На пазара на климатична техника се предлагат климатици, специално произведени за региони с много ниски температури, при които подгрев на картера на компресора, както и на дренажната ваничка предпазва от обледяване през зимата.

 

Мнения и обратна връзка

  1. mallvina |

    Какво може да се направи,когато климатика капе от външното тяло отдолу при охлаждане ?Няма такава ваничка за водата,модела бил такъв а капе на съседите ,иначе си работи добре вече 9 та година.


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.