dsa

Вентилация и вентилационни системи

Вентилационните системи поддържат чистотата и опресняването на въздуха в помещения, при които е необходим тгози процес. Системите подават пресен въздух с дебит, който да задоволи потребностите на хората, пребиваващи в тях. Прецизното проектиране и оразмеряване на въздухоразпределителната система и съответните устройства е основен фактор за ефективната работа на системата.
Осигуряването на добра вентилация е въпрос не само на правилно оразмеряване, но и на добра организация на въздухообмена, по тази причина е добре да се заложи още при проектирането на сградата.

Желателно е подаването на пресен въздух във всяка отделна точка от помещенията да се осъществява равномерно и с еднаква скорост. В помещенията за посетители е нежелателно образуването на зони с повишена или понижена скорост на въздуха. Обикновено равномерното разпределение на подавания въздух се постига с подходящ подбор и разпределение на решетките в помещението. Въздуховодите трябва да бъдат скрити в стените или тавана, за да не нарушават интериорния замисъл. Препоръчително е подаваният във вентилираните помещения въздух да се подложи на предварителна обработка. За тази цел е добре да се предвидят филтри за различна степен на филтриране. Също така, е необходимо системата да разполага и със секция за предварително подгряване на въздуха. За да не се допуска проникване на неприятни миризми или вредни вещества отвън, подаваният външен въздух следва да се засмуква от места, в близост до които няма източници на вредности. Препоръчително е мястото да бъде отдалечено от пътни артерии, както и от места, в които се събират битови или промишлени отпадъци. Подходящо решение се определя засмукването на пресен въздух от намиращи се в близост зелени площи.
Работата на част от съоръженията във вентилационната система е съпроводена с повишаване нивата на генерираните шумови въздействия. Това налага взимането на мерки за ограничаване на разпространението и достигането им до вентилираните помещения.
При неправилно оразмеряване на системата и неточно пресмятане на скоростта на въздуха във въздухоразпределителните устройства, те също могат да бъдат източник на шум.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.